Institucije Republike Srpske i politički subjekti moraju ponovo pokrenuti postupak referenduma o Sudu BiH i zatražiti poništavanje svih presuda koje je ovaj sud do sada izrekao, ocijenila je Organizacija starješina Vojske Republike Srpske.

Iz Organizacije starješina saopšteno je da je Predsjedništvo te organizacije zapanjeno odlukom Apelacionog vijeća Suda BiH da ratni komandant 28. divizije takozvane Armije BiH Naser Orić i Sabahudin Muhić budu oslobođeni optužbe za ratni zločin nad pripadnicima srpskog naroda u Srebrenici.

U saopštenju se ističe da je nesporno da su Orić i Muhić počinili masovne zločine u Podrinju, ubijali nedužne civile, što za ovakav Sud BiH nije validno jer su oni za njih građani drugog reda.

“Sud BiH još jednom je zatvario oči nad otvorenim zločinima pripadnika muslimanskih snaga i dokazuje punu pristrasnost. Gdje je tu pravda i ima li smisla očekivati dalje da će sudski naredni procesi završiti pravdom i pokazati jednak odnos prema svim optuženim pripadnicima svih naroda?”, upitali su u Organizaciji starješina.

U saopštenju se podsjeća da je poznato da su svjedoci u istragama govorili jedno, a nakon prijetnji “zaboravili” što su svjedočili u istrazi, što je za Sud bilo relevantno tokom sudskog procesa.

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske smatra da je Sud BiH slijep na pravdu i srpske žrtve i nastavlja presuđivanje samo Srbima “nastojeći da cementira jedinu krivicu srpskog naroda za rat i ratne zločine”.

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Orić i Muhić oslobođeni optužbi za ratne zločine počinjene nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Ispred zgrade Suda BiH brojne pristalice Orića aplauzima su pozdravile oslobađajuću presudu, uzvikujući “Alahu ekber” i sa istaknutim ratnim zastavama.

Orić i Muhić bili su optuženi da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

SRNA/ATV