BiH i jeste nemoguća zbog toga što je u njoj sve moguće, poput toga da bude razoružano obezbjeđenje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ukradena zastava Republike Srpske ispred njegovog kabineta, a da to nije državni udar, navodi univerzitetski profesor Nenad Kecmanović.

Kecmanović ukazuje da to što je noću ukradena zastava Republike Srpske ispred Dodikovog kabineta svjedoči o tome koliko u Sarajevu drže do predstavnika Srpske u Predsjedništvu BiH, makar on tekućih osam mjeseci bio i na čelu “zajedničke države”.

On je podsjetio da je lider SDA Bakir Izetbegović samo dvije sedmice nakon inauguracije novih članova Predsjedništva BiH prešao na ratnu retoriku i u Zenici pozvao Bošnjake na zbijanje redova pred “opasnošću iz zagraničnog susjedstva”, poručivši da će BiH braniti od Srbije i Hrvatske.

“Niti će Hrvati u Herceg-Bosni braniti BiH od Hrvatske, niti Srbi u Republici Srpskoj od Srbije. Braniti se može jedino ono što se kontroliše, a za Bakira je to pet kantona sa bošnjačkom većinom koje ni unutar BiH, ni iz Hrvatske, ni iz Srbije niko ne osporava”, naveo je Kecmanović u tekstu za “Politiku”.

On naglašava da će Izetbegović, “da bi branio cijelu BiH od susjeda”, prvo morati da osvoji 75 odsto teritorije koje nastanjuju Srbi i Hrvati i pokori više od pola populacije BiH da bi likvidirao “petu kolonu”.

Kecmanović je podsjetio na jednu od sjednica ratnog Predsjedništva tadašnje BiH u junu 1992. godine kada je na pitanje zašto u komandnoj strukturi takozvane Armije BiH nema Srba, a tek je poneki Hrvat, načelnik štaba Sefer Halilović vojnički kratko odgovorio “muslimanski borci, koji čine većinu, ne prihvataju da im komanduje neko drugi”.

“Na potpitanje: `Kako to onda može da se zove Armija BiH?` general nije imao odgovor, a Alija je dao pauzu koja i danas traje”, konstatovao je Kecmanović.

SRNA/RTRS