DRŽAVA KOJE VIŠE NEMA Prošlost vrijedna pamćenja ili skupo plaćena zabluda

Na današnji dan, prije tačno 100 godina, osnovana je država koja je na prostorima današnje Republike Srpske i BiH donijela veliki napredak, ali i izazvala rasprave koje i danas traju.

Regent Aleksandar Karađorđević je 1. decembra 1918, u ime svog oca, kralja Srbije Petra Karađorđevića, proklamovao Kraljevinu Srba Hrvata i Slovenaca, koja će kasnije dobiti ime Kraljevina Jugoslavija.

Osnivanjem, kako je često krste, Prve Jugoslavije, prvi put u istoriji područja zapadno od Drine, pa i teritorija današnje RS, našla su se u zajedničkoj državi sa Srbijom i drugim balkanskim južnoslovenskim narodima.

Foto arhivska fotografija

U sedam i po decenija jugoslovenske istorije na ovim prostorima je nepismenost gotovo iskorijenjena, izgrađene su pruge, putevi, škole, zdravstveni  sistem i brojna privredna preduzeća. Mnoge od tih blagodeti će propasti sa propašću države u kojoj su stvoreni.

O napretku svjedoči i primjer Banjaluke i nekadašnje Vrbaske banovine, koja je, za Kraljevine, obuhvatala veliki prostor od Bihaća do Tuzle, na sjeveru današnje BiH, sa oko million stanovnika.

U doba prvog vrbaskog bana, Svetislava – Tise Milosavljevića, za samo pet godina sagrađeni su kapitalni objekti u Banjaluci: između ostalih i Banski dvor, Banska uprava Narodno pozorište i današnja Palata predsjednika RS, kao i prvo plansko stambeno naselje.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Banski dvor

U to doba je podignuto i stotinu škola u Vrbaskoj banovini, što je tridesetih godina prošlog vijeka bio pravi podvig.  Četiri decenije kasnije, u vrijeme socijalističke Jugoslavije, pokrenut je program “Hiljadu škola u BiH”. Škole su tada otvorene i najudaljenijim selima, u kojima je nepismenost, pogotovo među ženskom djecom, bila ogromna.

Foto Arhiv RS i Muzje RS

Prvomajska parada 1959. u Banjaluci

Uprkos svim ovim činjenicama i danas pojedini istoričari smatraju da Jugoslavija nije bila dobro rješenje. Tako Zoran Pejašinović, čija je specijalnost lokalna istorija Banjaluke, ocjenjuje da je Jugoslavija bila slična Austrougarskoj: imala je dobrih strana, ali mnogo više protivrječnosti, a jedna od njih je, tvrdi, to što su različiti narodi “ugurani” u jednu državu pod dominacijom jedne nacije.

– Bila je to skupo plaćena zabluda srpske elite s početka 20. vijeka. Odbili su prijedlog saveznika da se poslije Prvog svjetskog rata Bosna, Hercegovina, Vojvodina i dijelovi Dalmacije pripoje Kraljevini Srbiji i to nas je sve skupo koštalo. Od trenutka nastanka bilo je samo pitanje kad će se Jugosalvija raspasti. I raspala se, nažalost, uz ogromne ljudske gubitke – kaže Pejašinović.

Grad Jugoslovena

Da su mnogi Banjalučani Jugoslaviju smatrali svojom domovinom, svjedoče i podaci iz popisa stanovništva 1991. godine, uoči raspada zemlje. Tada je skoro 16 odsto mještana banjalučkog gradskog područja u rubriku nacionalnost upisalo Jugosloven.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Prema pisanju tadašnjih medija, Banjaluka je bila grad sa procentualno najviše deklarisanih Jugoslovena u cijeloj Jugoslaviji. Ipak, većina banjalučkih jugonostalgičara je i tada, kao i danas, kao jedinu “pravu” Jugoslaviju doživljavala Titovu SFRJ, nasljednicu Kraljevine SHS.

Srpskainfo

Preporuka

“ŽIVOT IMA STOTINU PREPREKA, BITNA JE UPORNOST” Zo...
views 129
Dvadesetčetvorogodišnji Modričanin Zoran Simić, iako slijep, vrhunski je majstor za bicikle. Nije čekao posao, sam ga je stvorio, a kako naglašava, ni...
Sretenje sa Bogom – istinska sreća
views 26
Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je danas, na Sretenje, da je suština praznika da svakodnevno jedni dr...
Danas Sretenje Gospodnje
views 68
Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Sretenje Gospodnje kao uspomenu na dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga pos...
Manifestacija ” Upoznajmo se” u petak ...
views 22
U Prijedoru će se 15. februara u Sportskoj dvorani " Mladost" od 10,00 do 18,00 časova održati prva manifestacija pod nazivom "Upoznajmo se". Riječ je...
Obilježena krsna slava “Belih vukova” ...
views 20
Članovi Udruženja boraca "Beli vukovi" danas su na Palama proslavili krsnu slavu - Svetog mučenika Trifuna služenjem parastosa za poginule pripadnike ...
ŠOKANTNE fotografije autobuske stanice u Omarskoj
views 1115
Zhvaljujuči našoj čitateljki dobili smo fotografije autobuske stanice u Omarskoj. Vjerujemo da ni bolji poznavaoci Omarske, po ovim fotografijama tešk...