U prijedorskom naselju Urije ovog vikenda  je na 39. Međugradskoj izložbi sitnih životinja izloženo preko 1.000 raznih životinja.

Oko 55 učesnika iz 12 gradova izložilo je kokoške, patke, guske, golubove, zečeve, kanarince, papagaje, ribice, tarantule i zmije.

Svoje ljubimce izložio je i jedan od najmlađih članova Sportskog društva za uzgoj i zaštititu sitnih životinja „Golub“ iz Prijedora, Andrija Milanović (10).

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Za portal Srpskainfo kaže da je ponosan što je na ovoj izložbi njegov oroz dobio titulu šampiona.

-Moj oroz đuđe ima 95 poena i on je šampion i zato sam srećan. Ovdje se družimo, izlažemo životinje, dobijamo pehare i zahvalnice. Uzgajam i konkikine, prepelice, zečeve – kaže mladi Andrija.

Navodi da je upravo on prvi član familije koji je počeo da uzgaja sitne životinje.

– Uzgajam ih u Orlovcima oko dvije godine. Najveća podrška mi je djed i on mi i njaviše pomaže da brinem o životinjama, ali i roditelji mi daju podršu i govore mi da nastavim da se bavim ovim – priča on.

Dodaje da mu ništa nije teško jer jednostavno voli životinje.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Foto: Bojana Majsotorović/RAS Srbija

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija
Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija
Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

– Ove životinje su mi baš zanimljive i volim da brinem o njima. One se mogu naučiti da dođu jesti i učim ih da budu mirne – objašnjava Andrija.

Član društva „Golub“, Jurij Sinji kaže da je ova izložba idealna prilika da svojim sugrađanima pokaže guske koje su poreklom iz Francuske.

– Pored naših domaćih, izložio sam i Tuluške guske koje mi se veoma sviđaju, jer su tihe i mirne, ali imaju i dobru težinu. Imam kod kuće i zečeve, kokoši i patke – priča Sinji koji je iz Ukrajine doselio prije 17 godina.

Prijedorčanin, Goran Mršić, član je društva „Golub“ od njegovog osnivanja, daleke 1979. godine.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

– Uzgajam egzotične ptice, oko 15-tak vrsta papagaja, kanarinaca i ostalih ptica. Sada ih imam oko 100. Kao dječak dobio sam jednog kanarinca, pa sam onda nabavio papagaja, pa golubove, kokoši i to kreće u nedogled. U jednom momentu imao sam preko 600 raznih ptica i kokošiju – priča Mršić.

Dodaje da sitne životinje zahtijevaju ljubav i brigu svojih vlasnika, ali i velika novačan ulaganja.

Mršić navodi da on ima parove papagaja koji koštaju i po 300 maraka. Ističe da je uzgajivačima od velikog značaja što imaju svoje društvo „Golub“.

– Mislim da je ovo najbolja izložba sitnih životinja u čitavoj Republici Srpskoj. Imamo izlagače iz Banjaluke, Grdaiške, Modriče i raznih mjesta. Maksimalno se posvetimo da izložba bude dobro organizovana. Iako „Golub“ ima oko 100 članova, nas desetak starijih članova danima radimo kako bi sve bilo pripremljeno – priča on.

Foto: Bojana Majsotorović/RAS Srbija

Navodi da je „Golub“ nabavio kaveze za ptice uz pomoć novca koje društvo samo zaradi te onog koji dobije iz gradskog budžeta. Kaže da će u narednom periodu priritet biti nabavka gajbi za kokoši.

Pore jedne zmije i tri tarantule, i ove godine veliku pažnju mališana, ali i odrasalih posjetilaca privlače poni konji i magarac koji su izloženi u dvorištu Mjesne zajednice Urije. Prvi put svoje proizvode izložilo je nekoliko poljoprivrednika, pčalara, ali i manastir Klisina.

Izložba sitnih životinja u prostorijama mjesne zajednice Urije biće završena sutra.