Za idući petak zakazana je prodaja 65 odsto državnog kapitala u Rudnika željezne rude “Ljubija”, a da ni rudarima ni javnosti nije jasno šta se ustvari prodaje.

Kolika je tačno imovina RŽR “Ljubija”, koja je nekad bila gigant rudastva, ali se ovim se poslom ne bavi još od 1992. godine, nismo saznali, jer direktor preduzeća Stanko Vujković nije bio dostupan.

Kako su pisali mediji, protiv Vujkovića su prošle godine mali akcionari podnijeli krivičnu prijavu, optužujući ga da nezakonito izvlači dobit iz zajedničkog preduzeća “Arselor Mital Prijedor”, zakidajući akcionare za dobit.

Ni predstavnici “Israeli Investment Group” nisu javno obznanili šta očekuju za 90 miliona evra, koliko su, navodno, spremni da plate akcije RŽR, ali su saopštili da će uložiti još najmanje 30 miliona evra u “razvoj rudarske industrije u Ljubijii i Tomašici”.

Koncesija

Međutim, rudnici na ovim lokacijama nisu na prodaju, jer su to prirodna dobra, za koja RS može jedino izdati koncesiju, odnosno pravo za eksplotaciju. Kako je potvrdio Radenko Đurica, predsjednik Komisije za koncesije, RŽR “Ljubija” nema nijednu koncesiju na rude.

– Jedna koncesija je izdata firmi Arcelor Mital Prijedor, i to samo za rudnik Omarska do 2024. – kaže Đurica.

Kupac akcija RŽR “Ljubija” preuzeće kontrolu nad nekretninama ove firme u Ljubiji i Prijedoru i preostalu rudarsku mehanizaciju, ali najveći dio te imovine je devastiran.  Ipak, ima tu i vrijednih kvadrata, poput onih u glavnoj poslovnoj zgradi RŽR u centru Prijedora, te u odmaralištu na moru.

Ako je suditi po podacima sa zvaničnog sajta RŽR “Ljubija”, kupac većinskog paketa akcija RŽR će preuzeti i po 49 odsto akcija u dva preduzeća: Tvornici eksploziva TVEK u Ljubiji i Arselor Mitalu Prijedor, koji vadi rudu u Omarskoj, te udio u preduzeću “Sever Ljubija”, koje se bavi, između ostalog, i opremom za male hidroelektrane, te 70 procenata vlasništva nad Rudarskim institutom Prijedor.

Sindikat “u leru”

– Ni nama nije jasno ko tu šta kupuje i prodaje, pa strahujemo za sudbinu 800 radnika Mitala. Zato smo zakazali varednu tematsku sjednicu o privatizaciji RŽR – kaže predsjednik Konfederacije sindikata RS Željko Tepavčević.

Kako saznajemo, sindikalci će u ponedjeljak raspravljati i o opciji da protiv Vlade RS podnesu apelaciju Ustavnom sudu RS, jer postoji osnovana sumnja da je Vladina odluka o skidanju RŽR “Ljubija” sa liste strateških preduzeća neutemeljena i zakonski sporna. Ako bi se ispostavilo da su sumnje tačne, to bi značilo da je cijeli postupak za prodaju ništavan.

Ipak, pitanje je šta će sindikat preduzeti, jer se i oni još nadaju da bi “novi investitor”, koji se nikad nije bavio rudarenjem, mogao oživjeti rudarsku proizvodnju u okolini Prijedora.

Srpskainfo