Iako pakt Prištine sa zemljama regiona, o kojem govori vicepremijer tzv. Kosova, Enver Hodžaj, formalno nije potpisan, uočava se da on postoji u neformalnom vidu i da je očita koordinacija, posebno na liniji Podgorica-Priština-Skoplje, kaže u izjavi za Tanjug istoričar Aleksandar Raković.

Komentarišući izjavu Hodžaja zagrebačkom “Večernjem listu“, da su, kako kaže, albanski separatisti s Kosova I Metohije u više prilika predložili Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji pakt protiv Srbije, Raković ističe da je taj pakt usmjeren protiv jačanja i stabilizacije Republike Srbije i Republike Srpske.

“Iako nije potpisan, uočava se da takav pakt postoji i on je usmjeren protiv jačanja i stabilizacije Srbije, Republike Srpske, protiv srpskog buđenja u Crnoj Gori i protiv srpsko-makedonskog bratstva“, kaže Raković, kome nedavno zabranjen ulazak u Crnu Goru.

On precizira da Podgorica i Priština na istovjetne načine hapse Srbe, zabranjuju ulaske uglednim ličnostima iz Srbije, vode montirane procese protiv predstavnika srpskog naroda, prijete Srpskoj pravoslavnoj crkvi i izvrgavaju ruglu Srbiju.

Zvanično Skoplje, kaže Raković, se na isti način odnosi prema Makedoncima kod kojih je izražen sentiment bliskosti sa srpskim narodom.

“Nikola Gruevski, koji je pred kraj svoje vlasti nastupao pod makedonskim i srpskim zastavama, je u egzilu. Protiv mnogih slobodarski orijentisanih Makedonaca se vode procesi koji su nalik onim protiv Srba na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori“, jasan je Raković.

A, ako bude potrebe, ističe on, Hrvatska može biti patron svih tih aktivnosti. Zato, ukazao je, treba posebno pratiti njenu ulogu u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Tanjug