Mandatar za sastav vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da nije za opciju ukidanja Vijeća naroda, ali da jeste za striktno definisanje uloge ove institucije i da zato postoji potreba za promjenom Ustava Srpske.

“Imamo na neki način zloupotrebu instituta Vijeća naroda gdje se vitalni nacionalni interes poteže na stvari za koje se to ne radi. Neka Vijeće naroda Republike Srpske ostane, ali je neophodno striktno definisati njegovu ulogu”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je Ustav Republike Srpske neophodno promijeniti, jer je njime propisana smrtna kazna, a glavni grad Srpske je Sarajevo.

“Mislim da bi bilo prostora prilikom promjene Ustava da se razgovara i o definisanju broja ministarstava. Kada je riječ o primjeni popisa stanovništva, onda je jasno da bi prema popisu iz 2013. godine bila promijenjena nacionalna struktura Vlade Srpske”, dodao je Višković.

Govoreći o reorganizaciji nove vlade, Višković je ponovio da je potrebno razdvojiti neka ministarstva, jer pokrivaju više resora.

“Imamo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, te Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite. To je više resora koje tretira jedno ministarstvo. Cilj nam nije više ministarstava, nego prekompozicija”, pojasnio je Višković.

Prema njegovim riječima, nova vlada će ići u pravcu izmjene Ustava Republike Srpske.

“Nisam čuo da se promjenama Ustava želi uvesti predsjednički sistem u Republici Srpskoj. Da bismo promijenili Ustav moramo imati natoplovičnu većinu u Vijeću naroda i prema tome do promjene Ustava ćemo morati još malo sačekati”, rekao je Višković.

Govoreći o privatizaciji akcija Rudnika željezne rude “Ljubija”, Višković kaže da kao mandatar nije u toku, ali je pozvao komapaniju “Mital” da kupi akcije Ljubije.

“Riječ je o berzanskoj prodaji akcija i onaj ko plati više imaće Ljubiju. Ako `Mital` ima iskrene namjere da rudari, onda ne vidim zašto ne bi bili zainteresovani za akcije ovog rudnika”, rekao je Višković.

SRNA/RTRS