Ukrajinska ambasada u Zagrebu je na svom zvaničnom profilu na Fejsbuku žestoko napala HRT zbog prikazivanja geografske karte na kojoj je Krim prikazan kao dio Rusije.

Karta je u jučerašnjem Dnevniku HRT prikazana u pozadini tokom intervjua s hrvatskom ministarkom spoljnih poslova Marijom Pejčinović Burić prilikom kog je najavljen današnji diplomatski skup u Zagrebu.

Ukrajinska ambasada je zbog toga izrazila “oštar protest” zbog “tehničke greške ili svjesne provokacije” HRT jer je na “interaktivnoj karti u pozadini Autonomna pokrajina Krim, koja je neodvojivi dio Ukrajine, prikazana kao teritorija Ruske Federacije.

– Takvo iskrivljavanje informacije smatramo neprimjerenim i izazovom teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine – navodi se u protestu Ambasade i dodaje da su uvjereni da je HRT, “kao autoritetni medij-resurs Republike Hrvatske, ne može biti u suprotnosti i službenom stavu Vlade Republike Hrvatske koja čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine”.

Ambasada traži javno izvinjenje radi “širenja iskrivljene informacije” i mole da se preduzmu mjere sa ciljem da se tako nešto ne ponovi.

(Blic)