U nedjelju u Prijedoru obilježavanje Svjetskog dana horskog pjevanja

Koncertom “Cijeli svijet – jedan hor” koji će biti održan u nedjelju, 9. decembra, u Prijedoru biće obilježen Svjetski dan horskog pjevanja.
Tom prilikom će u prijedorskom pozorištu nastupiti dječiji hor Osnovne muzičke škole “Savo Balaban”, hor Srednje muzičke škole “Savo Balaban”, Mješoviti hor Kulturno-umjetničkog društva “Osman DŽafić” i Ženski kamerni hor “A vista” Srpskog kulturno-umjetničkog društva “Dr Mladen Stojanović”, svi iz Prijedora.

Prijedor je grad koji je sa tradicijom horskog pjevanja dugom više od 130 godina i Festivalom horova “Zlatna vila” postao dio velike međunarodne manifestacije, čiji je cilj popularizacija horskog pjevanja i odavanja počasti pjevačima, dirigentima i kompozitorima.

Tradicija Svjetskog dana horskog pjevanja datira od 1990. godine, a obilježava se svake godine u drugoj nedjelji decembra, kada hiljade horova sa desetinama hiljada horista izvode kompozicije promovišući na taj način ljubav prema horskoj muzici.

Organizator besplatnog koncerta je Gradska uprava Grada Prijedora, a najava za ovaj koncert objavljena ja na veb stranici Svjetskog dana horskog pjevanja.