Konfederacija sindikata RS zatražiće od Ustavnog suda RS da preispita ustavnost i zakonitost odluka vlade RS u vezi sa privatizacijom Rudnika železne rude „Ljubija“, odlučilo je predsedništvo ove sindikalne asocijacije

– Smatramo da nam svima poštovanje zakona i vladavina prava moraju biti prioritet, a postoje sumnje da je u ovom slučaju Vlada RS prekršila Zakon o privatizaciji – ocijenio je predsjednik KS RS Željko Tepavčević.

Dodao je da institucije moraju hitno reagovati kako bi se obezbjedio nastavak rudarenja u prijedorskoj regiji i sigurna radna mjesta.

Foto: Srna

Željko Tepavčević

Na vanrednoj tematskoj sjednici posvećenoj “Ljubiji” rukovodstvo KS RS odlučilo je da uputi apelaciju za ocjenu ustavnosti odluke o prodaji akcija RŽR „Ljubija“, kao i odluke iz novembra prošle godine o skidanju RŽR sa liste preduzeća od strateškog interesa za RS.

– Razočarani smo što su naši prethodni zahtjevi, vezani za prodaju akcija RŽR „Ljubija“, naišli na ignorisanje svih institucija, kojima smo se obraćali – poručili su sindikalci i dodali da sada zahtjevaju hitne sastanke sa predsjednicom RS Željkom Cvijanović, predsjednikom Narodne skupštine RS Nedeljkom Čubrilovićem, ministrom industrije, energetike i rudarstva Petrom Đokićem i direktorkom Investiociono razvojne banke RS Snežanom Vujnić.

Pitanje zakonitosti postupka u vezi sa privatizacijom većinskog paketa akcija RŽR “Ljubija” postavili su nedavno i predstavnici drugih sindikalnih organizacija. Njihov je stav da se preduzeća ovakve vrste, shodno zakonu, ne mogu privatizovati bez odluke Narodne skupštine RS.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Prošle godine je Narodna skupština RS odbila prijedlog Vlade RS da   proda 64,99 odsto državnih akcija RŽR “Ljubija” za 92 miliona KM kompaniji “Izrael investment grupa”. Za odluku su bili presudni glasovi DNS-a, koji je, iako dio vladajuće koalicije, glasao protiv predloga Vlade RS. Odluka je praćena protestom rdnika “Arcelor Mital Prijedor”, koji rade u rudniku Omarska i koji su verovali da bi dolazak “Izrael investment grupe” ugrozio njihova radna mjesta.

Nakon toga je Vlada RS skinula “Ljubiju” sa liste strateških preduzeća, a investiciono razvojna banka je donijela odluku za prodaju 64,99 odsto  akcija ovog preduzeća aukcijom na Banjalučkoj berzi. Aukcija je zakazana za petak, 7. decembar.

Srpskainfo