Viši državni tužilac Olivera Ražnatović odbila je zahtjev Crnogorskog pokreta za preispitivanje rješenja tužilaštva o odbacivanju krivične prijave protiv Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija za navodnu povredu ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica.

Ražnatovićeva je u svojoj odluci navela da je, postupajući po pritužbi, uvidom u spise predmeta utvrdila da je Osnovno tužilaštvo u Podgorici rješenje donijelo u skladu sa zakonom.

Ona je istakla da Crnogorski pokret ima pravo da “preduzme gonjenje prijavljenog u roku od 30 dana od dana prijema obavještenja podnošenjem optužnog prijedoga Osnovnom sudu u Podgorici”.

Crnogorski pokret je u oktobru dostavio pritužbu Višem tužilaštvu u Podgorici podsjećajući da su tužbu podnijeli zbog izjava mitropolita Amfilohija podgoričkim “Vijestima” 5. avgusta, ali je tužilaštvo odbacilo sa obrazloženjem da nema osnovane sumnje da je vladika crnogorsko-primorski počinio krivično djelo za koje ga terete.

Tužilaštvo smatra da nema ništa sporno u izjavi vladike Amfilohija: “U narodu i sad kažu – pusti ga, tako se ponaša jer nije kršteno. Onaj koji nije kršten nema straha Božjega ni stida pred ljudima”.

U tužilaštvu su utvrdili da nije bilo govora mržnje ni u komentaru o kanonski nepriznatoj crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

SRNA/RTRS