Na pomolu novi raskol u SDS-u (VIDEO)

Dan pred izbor potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske i delegata u Vijeće i Dom naroda, povećava se pukotina unutar Srpske demokratske stranke. Neslaganje u vezi sa predloženim imenima je toliko da postoji mogućnost i daljeg cijepanja Kluba poslanika, koji su, u ovom času, pod formalnom kontrolom Vukote Govedarice.

Potpredsjednik SDS-a Milovan Bjelica, stranačkog predsjednika Vukotu Govedaricu, otvorenim pismom, proziva da je prekršio statut kako bi na kandidatske liste stavio ljude koje želi da pridobije prije unutarstranačkih izbora.

Optužuje ga i da je, posljednjim odlukama, ugled SDS-a podredio ličnim materijalnim motivima.

“Nevjerovatno zvuči da predsjednik stranke, kakva je SDS, želi da bude delegat u Vijeću naroda Republike Srpske. To mjesto, osim finansijske koristi nema nikakvu političku težinu. To je uopšte prvi slučaj da predsjednik bilo koje partije želi u to Vijeće”, kaže Milovan Bjelica, potpredsjednik SDS-a.

Govedarica kaže da o ovim optužbama ne želi govoriti izvan stranačkih organa. Kako saznajemo, na sastanku na koji je pozvao poslanike svoje stranke moglo bi doći do još jedne podjele.

Nesaglasje u vezi sa kandidatima SDS-a za delegate u Vijeću i Domu naroda, ali i potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, moglo bi završiti izlaskom još nekoliko poslanika iz kluba lojalnog Govedarici. Takav rasplet razjasnio bi i jučerašnju izjavu mandatara Radovana Viškovića.

“Kako sam danas čuo, ima nekakvih naznaka da će biti još nekih klubova, možda ću pričati i sa njima za koji dan”, ističe Višković.

Јoš jedno, izvjesno, cijepanje SDS-a ne bi začudilo njenog nekadašnjeg funkcionera Nenada Stevandića. Ova stranka je, kaže, ka putu potpune marginalizacije krenula kad je napustila nacionalni program.

“Јa se nadam da će razumjeti da je ovo političko rukovodstvo, koje je počelo još sa gospodinom Bosićem najveći teret, i da bi bilo dobro prihvaćeno ako se vrati strukturi nacionalne političke partije”, rekao je Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Stevandić kaže da Govedarica ostaje bez glasača i poslanika, između ostalog, i zbog toga što ne razumije najvažnije teme poput potrebe bezuslovnog jedinstva unutar Kluba srpskih delegata u Domu naroda BiH.

Stevandić uvjerava da će, ovaj put, tri, a moguće i četiri srpska delegata u izuzetno važnom petočlanom Klubu Doma naroda BiH potpuno podržavati politiku koja bude kreirana, isključivo u Banjaluci.

RTRS

Preporuka

DNS daje ministre Rodića i Rešićevu?
views 478
Na sednici glavnog odbora Demokratskog narodnog saveza o članstvu u novoj vladi Republike Srpske. On bi trebalo da vodi Ministarstvo saobraćaja, a ona...
Pismo Milovana Bjelice: Vukotino vrijeme, vrijeme ...
views 38
Nakon informacija da Mirko Šarović preuzima SDS i dogovora sa liderom SDS-a Vukotom Govedaricom oglasio se Milovan Bjelica, potpredsjednik SDS-a. Milo...
Bjelica: Ima više kandidata za vrh stranke
views 19
Potpredsjednik SDS-a Milovan Bjelica izjavio je danas da ne zna za dogovor da Mirko Šarović preuzme čelno mjesto u stranci od Vukote Govedarice i doda...
Mirko Šarović preuzima SDS!
views 76
Mirko Šarović preuzima SDS, saznaje ATV iz izvora bliskih ovoj stranci. Kako saznajemo, o tome je čak i postignut dogovor sa liderom SDS-a Vukoto...
O sudbini Vukote Govedarice odlučuje se na sjednic...
views 35
Pozicija lidera SDS-a Vukote Govedarice, sve se više klima. Sve će biti jasnije 12. decembra, na sjednici partijske skupštine, potvrdio je za ATV izvo...
Pavić: Stranka ima novu energiju i snagu (VIDEO)
views 93
Demokratski narodni savez, uprkos posljednjim dešavanjima u stranci, ima novu energiju i snagu - poruka je ovo Marka Pavića, lidera partije, nakon dan...