Dan pred izbor potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske i delegata u Vijeće i Dom naroda, povećava se pukotina unutar Srpske demokratske stranke. Neslaganje u vezi sa predloženim imenima je toliko da postoji mogućnost i daljeg cijepanja Kluba poslanika, koji su, u ovom času, pod formalnom kontrolom Vukote Govedarice.

Potpredsjednik SDS-a Milovan Bjelica, stranačkog predsjednika Vukotu Govedaricu, otvorenim pismom, proziva da je prekršio statut kako bi na kandidatske liste stavio ljude koje želi da pridobije prije unutarstranačkih izbora.

Optužuje ga i da je, posljednjim odlukama, ugled SDS-a podredio ličnim materijalnim motivima.

“Nevjerovatno zvuči da predsjednik stranke, kakva je SDS, želi da bude delegat u Vijeću naroda Republike Srpske. To mjesto, osim finansijske koristi nema nikakvu političku težinu. To je uopšte prvi slučaj da predsjednik bilo koje partije želi u to Vijeće”, kaže Milovan Bjelica, potpredsjednik SDS-a.

Govedarica kaže da o ovim optužbama ne želi govoriti izvan stranačkih organa. Kako saznajemo, na sastanku na koji je pozvao poslanike svoje stranke moglo bi doći do još jedne podjele.

Nesaglasje u vezi sa kandidatima SDS-a za delegate u Vijeću i Domu naroda, ali i potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, moglo bi završiti izlaskom još nekoliko poslanika iz kluba lojalnog Govedarici. Takav rasplet razjasnio bi i jučerašnju izjavu mandatara Radovana Viškovića.

“Kako sam danas čuo, ima nekakvih naznaka da će biti još nekih klubova, možda ću pričati i sa njima za koji dan”, ističe Višković.

Јoš jedno, izvjesno, cijepanje SDS-a ne bi začudilo njenog nekadašnjeg funkcionera Nenada Stevandića. Ova stranka je, kaže, ka putu potpune marginalizacije krenula kad je napustila nacionalni program.

“Јa se nadam da će razumjeti da je ovo političko rukovodstvo, koje je počelo još sa gospodinom Bosićem najveći teret, i da bi bilo dobro prihvaćeno ako se vrati strukturi nacionalne političke partije”, rekao je Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Stevandić kaže da Govedarica ostaje bez glasača i poslanika, između ostalog, i zbog toga što ne razumije najvažnije teme poput potrebe bezuslovnog jedinstva unutar Kluba srpskih delegata u Domu naroda BiH.

Stevandić uvjerava da će, ovaj put, tri, a moguće i četiri srpska delegata u izuzetno važnom petočlanom Klubu Doma naroda BiH potpuno podržavati politiku koja bude kreirana, isključivo u Banjaluci.

RTRS