POLITIČKI RAZVOD Čubrilović iz DNS “odnosi” Banjaluku, Bijeljinu i Zvornik

Nedeljku Čubriloviću Bijeljina, Banjaluka i Podrinje, Marku Paviću Posavina, Lijevče, Doboj i Prijedor, a Hercegovinu i Sarajevsko-romanijsku regiju su podijelili po pola.

Sudeći prema saopštenjima opštinskih i regionalnih odbora s terena, tako ugrubo izgleda politička „brakorazvodna parnica“ u DNS nakon što je dojučerašnji zamjenik predsjednika Nedeljko Čubrilović, ogorčen smjenom i odnosima u partiji, odlučio da je napusti i formira vlastitu stranku, vukući za sobom brojno članstvo.

Međutim, potpredsjednik DNS Darko Banjac na drugačiji način mjeri odnos snaga u partiji. Banjac tvrdi da je svih 9 regionalnih odbora stranke u RS, plus onaj u FBiH, ostalo uz Pavića i politiku koju on vodi. S druge strane, kaže Banjac, tek 9 opštinskih odbora dalo je podršku Čubriloviću „i to zahvaljujući medijima, koji ih vrte po četvrti put“.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Kolegama koji prave novu stranku želi sreću, ali zamjera zbog nazivanja članova DNS pogrdim imenima, poput tajkuna.

– Garantujem da je svaki od četiri poslanika koji su napustili DNS bogatiji od mene: gospodin Čubrilović hiljadu puta, gospođa Spomenka 500, gospodin Dakić jedno 300 i gospodin Spomenko bar 300 puta. Svi imaju više i na računima i u nekretninama. Ne znam ko to mene može nazvati tajkunom, a oni imaju ono što imaju. Prvi put u 18 godina u okviru DNS, kada nisu mogli da dobiju ono što su željeli, odlučili su da im ne valja Pavić ni DNS – kaže Banjac za Srpskainfo.

“Bezidejnost se nije mogla snaći”

Tvrdi da je Marko Pavić želio da ostane pri politici DNS, a da u raspodjeli pozicija izborni rezultat bude osnov svega.

– Onoga trenutka kada DNS više nije bio ni Prijedor ni Banjaluka, nego čitava RS, kada je došlo mnogo svježih ljudi, u tom moru ideja, bezidejnost se nije mogla snaći i odabrala je svoj put – kaže Banjac.

Prema njegovim riječima, politika koju je odabrala druga strana „biće kratkog daha“.

– Njihova je politika prijetnji ljudima da će ostati bez pozicija ako ih ne podrže. Imamo primjere gdje obični radnici ostaju bez egzistencije. Kada prođe taj talas, onda će DNS konsolidovati svoje radove. Vodićemo politiku DNS kao i do sada – zaključuje Banjac.

“Banjac da mi se zahvali”

Na packu da je 500 puta bogatija od Darka Banjca, Spomenka Stevanović kaže da „najradije ne bi komentarisala gluposti“.

– Meni je najveća satisfakcija što me u mojoj regiji, u Zvorniku, svi znaju. Ne bi sigurno glasali tako da sam tajkun. Gospodin Banjac bi meni trebalo da zahvali što je opet poslanik. Ja sam bila nosilac kompenzacione liste, mogla sam da odigram onako kako me članstvo nagovaralo, da utičemo na naše birače da glasaju direktno za nekog drugog sa liste, a da ja prođem na kompenzaciju. I prošla bih. U tom slučaju gospodin Banjac ne bi ušao u Narodnu skupštinu, jer je bio iza mene na listi, i mogao bi eventualno proći pored skupštine – kaže Stevanovićeva za Srpskainfo.

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

Ona tvrdi da nije tačno da nema regionalnih odbora DNS koji podržavaju Čubrilovića i njegove pristalice.

– Što se tiče Banjaluke, znate koliko je odbora na toj regiji dalo podršku gospodinu Čubriloviću. Oko Doboja će se sve znati danas ili sutra. Ogroman dio članstva u tom gradu i članova Glavnog odbora su uz nas. Modriča je takođe na klackalici. Što se tiče Bijeljine, Gradski odbor je jednoglasno uz nas. Ostali odbori u toj regiji su su pola-pola. U Regionalnom odboru Zvornik, pet opštinskih odnosno gradskih odbora su uz nas 100 odsto. Upitni su Srebrenica i Bratunac. U Sarajevsko-romanijskoj regiji znate da su Pale i Sokolac uz nas. U Hercegovini su Foča i Rudo, ostali još ne – kaže Stevanovićeva.

U međuvremenu, Predsjedništvo DNS je raspustilo i Gradski odbor u Bijeljini i imenovalo Povjereništvo. Isto je ranije prošao i Gradski odbor Banjaluka.

Srpskainfo

Preporuka

Moralni odron (VIDEO)
views 179
Video koji otvara oči. Uprkos teškim riječima i obećanjima na Trgu Krajine, nepostojeći moral opozicionara (naročito PDP-a), obilježiće naredne četiri...
Uskoro novi koalicioni sporazum u Republici Srpsko...
views 154
Novi koalicioni sporazum stranaka koje su ušle u vlast u Republici Srpskoj uskoro bi mogao da bude potpisan, saznaje ATV. Od kraja prošle godine, bilo...
Špirić: Bošnjačke partije bi i sa crnim đavolom pr...
views 16
Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je Srni da primjer Bosnasko-podrinjskog kantona kod izbora delegata za Dom naroda Federacije BiH jasno pot...
Bjelica: Očekujemo zvaničan poziv SNSD-a za razgov...
views 23
Na sjednici Predsjedništva SDS-a odlučeno je da ova stranka prihvati razgovor sa SNSD-om o zajedničkom nastupu srpskih predstavnika u Sarajevu i formi...
SNSD nezaobilazan partner u formiranju vlasti
views 20
Lideri HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović saglasili su se danas da bi Dom naroda Federacije BiH /FBiH/ mogao biti formiran polovinom nared...
Danas u Sarajevu sastanak SDA i HDZ-a
views 14
U Sarajevu će se danas sastati lideri HDZ-a BiH i SDA Dragan Čović i Bakir Izetbegović, a jedna od glavnih tema sastanka je uspostavljanje vlasti na n...