Iako je svinjsko pečenje opasno za pritisak, holesterol i mnoge druge supstance koje su “okidači” ozbiljnih bolesti, za one koji ne znaju da jedu ribu sigurnije je da se u koštac uhvate sa jagnjećim špinjetkom ili svinjskim rebarcima.

Naime, koliko god da neumjerenost u jelu i piću može da bude opasna, često veći problem zna da izazove riblja koščica zaglavljena u grlo gosta na slavi.

Foto Srpskainfo

Zato su službe hitne pomoći u RS, pored pijanih i onih koji pretjeruju sa mesom i kolačima, za vrijeme postova i posnih slava pune i pacijenata koji su, najčešće zbog alavosti i nevještosti, došli na vađenje ribljih kostiju iz grla. Na sreću, do sada u Srpskoj nije zabilježen neki ozbiljniji slučaj.

A kako do toga ne bi došlo, ljekari apeluju na građane da ribu jedu oprezno.

– Dešava se i da, pošto malo više popiju, uopšte ne osjete da im je kost zapela u grlu. Tek kad se otrijezne postanu svjesni problema, pokušaju sami da je izvade, ali obično završe u ordinaciji – objašnjavaju oni.

Nešto više kostiju kod riječnih vrsta ima, naprimjer, kečiga, dok je zanimljivo da riječni šaran ima manje kostiju od njegovog tovljenog drugara.

Srpskainfo