Studenti Univerziteta u Prištini sa izmještenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici su u performansu “Košarkaška utakmica” vezanih ruku pobijedili ekipu velesila i tako izrazili protest protiv odluke Prištine o uvođenju stoodstotnih taksi na robu iz centralne Srbije i BiH.

Studenti su osmislili da ekipu velesila čine SAD, Velika Britanija, Njemačka, Italija, Albanija i Francuska i na taj način ukazali da iza odluke Prištine stoje vodeće svjetske zemlje i da će, uprkos ćutanju, Srbi opstati i ostati na Kosovu i Metohiji.

“Simboličnom pobjedom od 14:11 studenti su poručili da će pobediti u borbi za demokratska prava, slobodu kretanja i posebno u odluci da ostanu sa svojim porodicama da žive na Kosovu i Metohiji, te da ćemo očuvati prisustvo našeg obrazovnog sistema i naše države Srbije na Kosmetu”, rekao je Srni student Milan Radojković.

Studenti su najavili da će i narednih dana nastaviti sa mirnim protestima sve dok Priština ne povuče anticivilizacijsku odluku o carinskim stopama.

Situacija na Univerzitetu je stabilna – predavanja i ispiti se održavaju redovno, a u Studentskom centru ima dovoljno hrane i mazuta.

Iz Rektorata kažu da studenti, profesori i nastavnici očekuju da Vlada Srbije ispuni obećanje prema kojem će snabdijevanje životnim namirnicama i drugim potrepštinama biti redovno.

SRNA/RTRS