Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, u saradnjI sa Komisijom Srpske za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga i učenicima, obilježilo Je danas u Prijedoru “Mjesec borbe protiv bolesti zavisnosti”, Iako se za te bolesti, uglavnom, vezuju alkohol, duvan i droga, takozvane hemijske zavisnosti, one mogu biti i nehemijske, u šta spadaju zavisnost od mobilnog telefona, Interneta, kocke, klađenja. Pod sloganom “Igra u kojoj uvijek gubiš”, u gradovima Srpske organlzovane su brojne aktivnosti kako bi se skrenula pažnja javnosti o štetnim efektima psihoaktivnih supstanci. Kako je rekao predsjednik Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u Republici Srpskoj, Milan Latinović, najviše liječenih zavisnika od droge u RS Je u dobi od 30 godina, ali među njima su djeca od 15 godina.

– Naša istraživanja pokazuju da djeca od 15 godina koriste drogu u procentu oko šest odsto, a to nas svrstava medu zemlje sa malim procentom korištenja opojnih droga, ali nas upozorava. Daleko je prisutniji procenat upotrebe alkohola, koji iznosi oko 70 odsto. Jedan oblik zavisnosti vrlo brzo prelazi u drugi. Zato je važna edukacija učenika, roditelja i nastavnika o štetnosti psihoaktivnih supstanci – rekao je Latinović.

Načelnik PU Prijedor, Dalibor Ivanić, na konferenciji za novinare iznio je podatke o preventivnim i represivnim akcijama koje su tokom godine sprovedene u Srpskoj, te naglasio da je 2017. godine oduzeta najveća količina opojnih sredstava, među kojima je u velikom procentu bila marihuana.

Prošle godine oduzeto je 177 kilograma marihuane. Sa tako pozitivnim trendom nastavili smo i ove godine. Za deset mjeseci ove godine oduzeto je 148 kilograma marihuane, a u samo jednoj akciji na području Banja Luke oduzeto je oko 1,2 kilograma kokaina. Bilježimo dobre rezultate na tom polju i u skladu sa planskim aktivnostima MUP-a mi ćemo nastaviti da dajemo svoj doprinos realizaciji Strategije za prevenciju i smanjenje potražnje i ponude opojnih droga – rekao je Ivanić.

Prema riječima Sanje Stanić iz Civilnog sektora Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga RS, ne postoji niti jedan odgovor niti jedno rješenje u borbi protiv droga i drugih oblika zavisnosti, jer svaka zajednica ima jedinstven skup problema.

Stoga su akcije koje se sprovode učinkovite na način da u njima učestvuju svi sektori društva, od porodice, škole, lokalnih i zdravstvnih ustanova kako bi se što više djelovalo u borbi protiv bolesti zavisnosti – dodala Je Stanićeva.

U okviru obilježavanja “Mjeseca borbe protiv bolesti zavisnosti” u OŠ “Desanka Maksimović” predstavljeni su radovi učenika i igrokaz na temu “Opasnosti od bolesti zavisnosti”, pripadnici MUP- a izveli su taktičko-pokaznu vježbu oduzimanja narkotika, odigrana je prijateljska košarkaška utakmica osnovaca i policije, a u gradskom Domu zdravlja održano je stručno predavanje o štetnosti droga. Obilježavanju su se pridružili i učenici Srednjoškolskog centra u Prijedoru gdje je održano predavanje na temu bolesti zavisnosti.

M.Šodić/Kozarski