Predsjedništvo Organizacije starješina Vojske Republike Srpske pruža punu podršku srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i njegovom tumačenju da je Rezolucija o vojnoj neutralnosti Republike Srpske, koju je usvojila Narodna skupština, okvir koji moraju poštovati svi politički subjekti u Republici Srpskoj.

“Današnja odluka Ministarskog savjeta NATO u Briselu o bezuslovnom pozivu BiH za aktiviranje MAP-a, kojom se zaboravljaju svi dojučerašnji uslovi, najbolje govori koliko se Alijansi žuri da zajaše Balkan i BiH i stavi pod svoje skute. Ponovo se pod tepih guraju činjenice o ljudskim gubicima i materijalnim razaranjima NATO-a, koji je bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN, strahovito bombardovao Republiku Srpsku 1995. godine i Srbiju 1999. godine”, saopštilo je Predsjedništvo Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

Organizacija starješina smatra da program Partnerstvo za mir pruža dovoljno prostora za saradnju BiH sa Alijansom u svim oblastima društvenog angažovanja i da nisu potrebni drugi oblici saradnje.

“Oštro se protivimo članstvu BiH u NATO-u i pozivamo Narodnu skupštinu da preispita zaključak Narodne skupštine iz 2005. godine kojim je prihvaćen MAP pod geslom reformi oružanih snaga BiH na osnovu kojeg je juna 2009. godine Predsjedništvu BiH podnijelo aplikaciju NATO-u”, navodi se u saopštenju.

Oni smatraju da Republika Srpska mora slijediti politiku Srbije o vojnoj neutralnosti bez obzira na pritiske kojima su izloženi najviši predstavnici srpskog naroda.

“Vojna neutralnost Republike Srpske u ovom trenutku izraz je potrebe i stav najvećeg broja naših građana što nadleže institucije moraju poštovati. A, o eventualnom priključenju NATO-u moraju se pitati građani na referendumu jer su oni suvereni da o tome odlučuju”, poručili su iz Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će striktno slijediti rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti i da neće podržati ništa što se odnosi na NATO.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO-a danas su odlučili da BiH bude omogućeno da preda prvi godišnji nacionalni program, čime je dobijena ponuda za Akcioni plan za članstvo u ovoj alijansi.

SRNA/ATV