SIPA je, u Sarajevu, zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995. uhapsila generala tzv. Armije BiH Ramiza Drekovića. Osumnjičen je da je, kao komandant Četvrtog korpusa izdao naredbu za granatiranje. U jednom od napada poginula je 15-godišnja Stanislava Koprivica i ranjeno petoro djece. Dreković je na saslušanju negirao krivicu, a Tužilaštvo BiH će zatražiti pritvor.

Posljednji put kćerku Stanislavu majka Milka vidjela je 3. juna 1995. ujutro. Ispratila ju je u školu sa drugom djecom, otišla je po svjedočanstvo, a vratili su je u drvenom sanduku – kazuje bolom skrhani roditelj.

“Obavijest je meni došla, padaju granate, školska djeca stradala, poginulo je jedno dijete, druga djeca se vratila, mog djeteta nema, mene zovu i kažu da je Stanislava poginula. Danas joj je rođendan, na današnji dan 1980. godine je rođena”, kaže Milka Koprivica, majka ubijene Stanislave Koprivice.

“Veselili smo se maloj maturi, radovali životu iako je bio rat, a onda se čuo zvuk granate, eksplozija. Sljedeće čega se sjećam jeste da je Stanislava ležala preko mene mrtva”, prisjeća se tog junskog dana Dušanka Aškraba, danas 80-odstotni invalid. Nada se da pravda nije stigla prekasno.

“Mislim da je stvarno vrijeme da neko odgovora, pogotovo za djevojčicu od 15 godina, zašto ona nije mogla da živi, ne razumijem, zašto se to moralo desiti”, pita Aškraba.

Ni Mitru Sladoju, bivšem direktoru osonovne škole, nije jasno kako su djeca i civilni ciljevi u naseljenom mjestu mogli da budu vojni ciljevi, a bili su za takozvanu Armiju BiH.

“Ta granata je pala na metar-dva od nas, ubijena je najbolja učenica osmog razreda Stanislava Koprivica i petoro djece ranjeno. Zaista je to bilo strašno”, opisuje Sladoje.

Smrtonosane granate, kao i sve prethodne, koje su tokom maja i juna 1995. sijale smrt u Kalinoviku, ispaljene su sa položaja 450. lake brigade tzv. Armije BiH u Bjelimićima, opština Konjic. Prema navodima Tužilaštva naredbu je izdao komandant korpusa Ramiz Dreković.

“Nakon izdane zapovijesti artiljerijeske jedinice ARBiH izvršile su granatiranje iz artiljerijskih oruđa velike razorne moći te je usljed eksplozije granata ubijeno dijete dobi 15 godina, a teže ranjeno više djece i odraslih osoba”, rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH .

Ramiz Dreković rođen je u Tutinu u Srbiji. Bio je oficir ЈNA. Početkom 1991. godine stavio se u službu paravojne Patriotske lige.

U ratu je bio komandat Petog, a potom i Četvrtog korpusa. Poslije rata, kao visoki zvaničnik, SDA obavljao je važne funkcije u Vladi Federacije BiH.

RTRS