Nakon jučerašnje sjednice NSRS pojavila se informacija kako su poslanici SDA podržali delegate SNSD-a prilikom glasanja za delegate u Domu naroda BiH iz RS.

Lider Partije demokratskog progresa Branislav Borenović je na svom Tviter profilu optužio SDA da je produžena ruka SNSD-a.

„SDA kao provjerena filijala SNSD-a zajedno sa poniženim ostacima DNS-a izglasali su jednoumlje u vidu četiri delegata SNSD-a u Domu naroda PS BiH“, kazao je nakon sjednice predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Lista PDP-a je dobila devet glasova, Socijalističke partije sedam, SDS-a 14, dok su četiri liste SNSD-a dobile 14, 14, 12 i 12 glasova. Lista zastupnika DNS-a Darka Banjca nije dobila nijedan glas.

Koalicija “Zajedno za BiH” odbacila je optužbe da je glasovima svojih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske presudno uticala na izbor delegata SNSD-a u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, te poručila da razloge što Mladen Ivanić nije izabran u Dom naroda treba tražiti u predsjedniku PDP-a Branislavu Borenoviću, kojem je “očigledno interes bila konačna politička likvidacija Ivanića”.

Ramić: To je princip “držite lopova”

“Sa ili bez glasova četiri poslanika koalicije `Zajedno za BiH`, rezultat bi bio isti. SNSD bi dobio četiri delegata, a Mladen Ivanić ne bi prošao ni da smo ga mi podržali. To zna svako ko prati odnose unutar Narodne skupštine Republike Srpske. Da smo glasali kako nam dušebrižnici savjetuju, jedini rezultat bi bio da bi Bošnjaci izgubili mjesto potpredsjednika”, rekao je šef kluba poslanika ove koalicije i potpredsjednik SDA Edin Ramić.

On je rekao da Ivanić svejedno ne bi prošao, te da bi SNSD, koji ima mnogo veću većinu u Narodnoj skupštini Srpske nego u prošlom mandatu, drugačijim rasporedom delegirao ponovo četiri delegata u Dom naroda, a umjesto Senada Bratića u rukovodstvo skupštine bi bio izabran Denis Šulić iz SNSD-a, saopšteno je danas iz SDA.

“Mi smo dakle mogli samo da izaberemo SNSD-ovog potpredsjednika skupštine umjesto SDA-a, a ne znam što bismo to radili”, pojasnio je Ramić.

On je rekao da je neistina i obmana da sa četiri delegata SNSD-a dobija mogućnost blokiranja rada Doma naroda, kada je tu mogućnost imao i u prošlom mandatu sa tri delegata, koliko je po Poslovniku dovoljno za blokiranje kvoruma, što je i bio slučaj.

Ramić je ponovio da poslanici koalicije “Zajedno za BiH” i SDA nisu imali presudan glas, te da razloge što Mladen Ivanić nije izabran u Dom naroda treba tražiti u predsjedniku PDP-a Branislavu Borenoviću.

“Borenović je brže-bolje potrčao da svali krivicu za Ivanićev neizbor, po principu `uhvatite lopova` da skrene pažnju sa svoje uloge u ovom procesu. Ključ dešavanja u vezi s Ivanićem je zapravo u njihovom unutarpartijskom obračunu, gdje je Borenoviću očigledno interes bila konačna politička likvidacija Ivanića i preuzimanje kontrole u partiji. Neka se oni bave svojim obračunima, ali neka nas ne uvlače u to”, poručio je on.

Ramić smatra lošim to što su se pojedini politički subjekti iz Federacije “primili na Borenovićev spin”.

Nekoliko stranaka iz Federacije BiH i Republike Srpske optužilo je SDA da je pomogla SNSD-u da ima četiri delegata u Domu naroda parlamenta BiH.

Iz SDP-a BiH naveli su da je “SDA omogućila SNSD-u potpunu kontrolu nad parlamentom BiH”.

Anja Petrović (PDP): SDA trči u zagrljaj SNSD-u kad god treba otimati od građana

Poslanik SDA u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Edin Ramić, na perfidan način, služeći se lažima, pokušava da opravda glasanje svog Кluba u NSRS za delegate u Domu naroda Parlamenta BiH, čime je ovu instituciju praktično stavio u ruke Dodikovom SNSD-u, rekla je portparol PDP-a Anja Petrović.

Ona dodaje da Ramić pokušava u fokus staviti predsjednika PDP, Branislava Borenovića.

– Ramić, pokušavajući u svojim izjavama da u fokus stavi izmišljotine o predsjedniku PDP-a Branislavu Borenoviću, pokazuje da je politički diletant koji nevješto i neuspješno pokušava da sakrije istinu da je on samo potrčko Milorada Dodika, a SDA ispostava SNSD-a. Narodni poslanik Ramić neka odgovori javnosti da li je tačno da se u NSRS hvalio kako mu je lično Dodik rekao kako da glasa – navodi ona.

Petrovićeva je naglasila da ovakvi postupci Edina Ramića ne čude, jer je nedavno sam izjavio da je interes stranke iznad svega, pa i iznad interesa naroda.

– Ako uzmemo u obzir da SDA poleti u zagrljaj SNSD-u svaki put kada treba otimati iz džepova građana, kao što je bilo u slučaju izglasavanja novih akciza, te da im tada ne smetaju ni izjave Milorada Dodika kojima na pežorativan način karakteriše bošnjački narod, jasno je da su maske pale i da u narednom mandatu možemo očekivati interesnu koaliciju SDA –SNSD koja će djelovati samo u interesu svojih pozicija i svog džepa – istakla je Petrović.

(Oslobođenje, Srna)