Studenti Univerziteta u Prištini sa izmještenim sjedištem u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici ukazali su danas međunarodnoj zajednici da situacija u kojoj žive Srbi na Kosovu i Metohiji liči na logor i poručili da će se oduprijeti namjeri Prištine da Srbe izoluje i potom protjera.

Oni su sa današnjeg performansa pod motom “Kosovošvic” poručili međunarodnoj zajednici da mora izvršiti pritisak na vlasti samoproglašenog Kosova da ukinu odluku o uvođenju stoodstotnih carinskih stopa na robu iz centralne Srbije i BiH.

Studenti su i za sutra najavili protest koji će, takođe, biti održan u vidu performansa.

Iz Srpske liste poručuju da “aveti političke prošlosti” pokušavaju da podriju srpsko jedinstvo.

Oni ukazuju da u danima kada Srbi pokazuju da se ne mire sa namjerama Prištine da ih više nema na sjeveru Kosmeta i da ne pristaju da im se ukinu sloboda i pravo na život, “neki koji sebe predstavljaju patriotama, sakriveni iza nepotpisanih saopštenja nekog udruženja, drže moralne pridike”.

Thumbnail

“Svojom pasivnošću i stajanjem po strani ili iza naroda, dok se taj isti narod borio za goli opstanak i 1999. i 2004, ali i 2008. godine, ove političke aveti prošlosti ne znaju kako da reaguju na jedinstvo srpskog naroda u podršci predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i na protestima u Kosovskoj Mitrovici”, saopšteno je iz Srpske liste.

Iz ove političke partije, koja ima devet od ukupno 10 Srba poslanika u privremenom kosovskom parlamentu, ističu da je “normalno da Jablanovići, Trajkovići, Jakšići i slični njima” ne razumiju u čemu je razlika između Srpske liste i njih, jer je Srpska lista pokazala u centru Prištine kako se bori za svoju zemlju – mirno, dostojanstveno i hrabro, uvijek i na svakom mjestu ispred svog naroda.

Ističući da “odavde nema nazad”, iz Srpske liste poručuju da će nastaviti da sa svojim narodom i svojom državom Srbijom čuvaju mir, ali i slobodu i pravo na život svih Srba na Kosovu i Metohiji jer je to njihova dužnost, čast i odgovornost.

SRNA/ATV