Kozara je spremna za početak sezone skijanja. Posjetioce očekuju brojne novine. Samo se čeka na prve snježne pahulje ili noćne minuse, kako bi bili aktivirani topovi za vještački snijeg.

Nova staza za noćno skijanje, veći kapaciteti za vještački snijeg – sve to ovogodišnji su noviteti na Kozari. Ukupan kapacitet staza na Mrakovici je 2.500 skijaša na sat. Od tri staze jedna je namijenjena djeci.

Skijaše na Mrakovici ove godine očekuje nova staza dužine devet stotina metara, s reflektorima za noćno skijanje i novim ski-liftom.

U Planinarsko-skijaškom društvu „Ljubijski rudar“ kažu da su svi pripremni radovi gotovi.

– Јednostavno čekamo samo nisku temperaturu da možemo pustiti topove, na raspolaganju imamo već šest topova –  1:05TO ističe Božo Grbić, predsjednik Planinarsko-skijaškog društva “Ljubijski rudar”.

Јedan od ciljeva jeste povećanje broja skijaša. Početnicima su na raspolaganju instruktori, a u planu je i popularizacija skijanja među najmlađima.

– Imamo namjeru da napravimo sa osnovnim školama jedan ugovor da u radne dane izvedemo djecu na stazu, pogotovo što imamo ski škole u našem sastavu – dodaje Grbić.

Problem na Mrakovici do sada je bio nedostatak parking-prostora. U Nacionalnom parku Kozara ističu da su tokom ljeta izgradili više od stotinu novih parkign-mjesta.

– Sigurno preko hiljadu parking mjesta je kapacitet u bližem reonu ski staza, a znatno više malo dalje od samih ski staza – poručuje Boris Radaković, iz Nacionalnog parka Kozara.

Na Kozari se u prosjeku skija 30 dana, dok su prošle sezone rekordna dva mjeseca bila povoljna za ovaj sport. Uz nove topove za osnježivanje i povoljne vremenske prilike, koje se očekuje oko Nove godine, u Nacionalnom parku nadaju se da će tu brojku nadmašiti.

RTRS/prijedor24h