Nekadašnji komandant Četvrtog korpusa takozvane Armije RBiH general Ramiz Dreković naredio je granatiranje Kalinovika i tom prilikom poginula je djevojčica Stanislava Koprivica (15), a još šestoro djece je teško povrijeđeno.

Drekovića su juče ujutru uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH u njegovom stanu u Alipašinoj ulici u Sarajevu, a po nalogu Tužilaštva BiH.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, osumnjičeni se tereti da je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiriranje Kalinovika, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti.

– Nakon izdate naredbe, artiljerijske jedinice ARBiH izvršile su granatiranje iz artiljerijskih oružja velike razorne moći, u više navrata, tokom maja i juna 1995. godine. Usljed eksplozije granata ubijeno je  dijete, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba. Osim toga, granatiranjem je prouzrokovano veliko razaranje imovine i objekata – poručeno je iz Tužilaštva BiH.

Milka Koprivica, majka ubijene Stanislave, rekla je za Srpskainfo da je čula da je uhapšen Dreković i da je bilo krajnje vrijeme.

– I da je prošlo 100 godina od zločina svi koji su ga počinili moraju odgovarati. Ne znam ko je naredio da se granitara Kalinovik, ali su oni gađali samo civile i djecu. Granata je pala usred čaršije, gdje su se nalazila djeca koja su išla iz škole. Od te eksplozije poginula je i moja Stanislava – rekla je Milka.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao nam je da je hapšenjE Drekovića rezultat veoma aktivne saradnje Centra sa tužiocem Tužilaštva BiH i da bi optužnica u ovom predmetu trebalo da bude podignuta veoma brzo.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

On je pojasnio da se ovaj slučaj odnosi na granatiranje osnovne škole u Kalinoviku u maju i junu 1995. godine.

– Saradnja sa postupajućim tužiocem bila je izuzetno dobra i korektna. Nema dileme da je ovaj predmet kvalitetno urađen i da će vrlo brzo biti podignuta optužnica i ovaj predmet ući u sudski proces – rekao je on.

Kojić za Srpskainfo kaže da se nada da će “nakaradni” Sud BiH, koji donosi presude kakve donosi, odrediti pritvor jer je to neophodno zbog postupka i podizanja otpužnice.

Dreković je juče, poslije kriminalističke obrade u prostorijama SIPA, predat u nadležnost Tužilaštva BiH, gdje će ga ispitati postupajući tužilac.

Srpskainfo