U prijedorskoj regiji tokom jesenje sjetve zasijano je 60 do 70 odsto od planiranih 6.000 hektara, zbog nedostatka vlage u zemljištu i otežane obrade tla, rekao je rukovodilac područne kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Danijel Egić.

Prema njegovim riječima, od planiranih 2.500 hektara pšenicom je zasijano oko 60 odsto parcela.

“Od planiranih 1.700 hektara ječma i 1.100 hektara tritikala zasijano je oko 70 odsto površina. Sjetva je obavljena nekvalitetno budući da proizvođači zbog nedostatka vlage nisu mogli da kvalitetno pripreme parcele. Sjetva je trajala skoro dva mjeseca zbog čega su usjevi u različitim fazama”, dodao je Egić.

On je naveo da je zbog nekvalitne obrade tla sjeme slabo klijalo i nejednako poniklo, te da su razlike vidljive i na jednoj parceli.

“Sve će se odraziti na stanje usjeva i na kraju, na sam prinos. Biljke se slabo bokore i nespremene ulaze u zimu. Osim toga, zbog slabog klijanja ima manje biljaka što će opet umanjiti prinos”, rekao je Egić.

Prema njegovim riječima, pretpostavke su da će proizvođači planirane parcele zasijati na proljeće, ali će i ovaj posao zavisiti od vremenskih prilika.

SRNA/RTRS