SUĐENJE ZA ZLOČIN U “VELIKOM PARKU ”Svjedočio direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH: “ Čuo sam da je vojnike ubio Nedžad Herenda”

U nastavku suđenja komandantu Specijalne jedinice MUP  tadašnje BiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA 1992. godine u Sarajevu, bivši pripadnik te jedinice Mirsad Vilić rekao je danas da je tek poslije dva-tri mjeseca čuo za ubistvo vojnika i da ih je likvidirao Nedžad Herenda.

Ovaj svjedok Tužilaštva BiH rekao je pred Sudom BiH da nije bio očevidac tog događaja, navodeći da je veoma rijetko boravio u Domu policije jer skoro nikada nije bio u Sarajevu sa specijalcima.

– I u tom periodu bio sam na zadatku, a poslije nekog vremena, među pripadnicima jedinice kružile su priče da je Herenda ubio zarobljene vojnike u blizini Doma policije. Mi se za to nismo interesovali i ulazili u detalje, a nismo bili obavezni da se bavimo tim stvarima – rekao je Vilić.

On je naveo i da se pričalo da je Dragan Vikić rekao da kod njih nema mjesta za zarobljenike i da se predaju Centru službi bezbjednosti /CSB/.

Vilić je tvrdio da nikada nije vidio ni upoznao Juku Prazinu koji je “imao svoju jedinicu koja se nije uklapala u viziju o profesionalizmu i čuvanju građana”, te da Dragan Vikić nije dozvolio njihovo prisustvo u blizini Doma policije.

On tvrdi da Prazina i Herenda nikada nisu bili pripadnici Specijalne jedinice, kao i da “to nije mogao biti niko ako je imao i najmanju mrlju iz prošlosti”.

Bivši pripadnik Specijalne policije Latif Kabaš rekao je da je za ubistvo zarobljenih vojnika čuo sutradan, kada je neko pričao “da je juče neko ubijen”.

– Tog dana sam bio u Domu policije i kada sam htio da izađem napolje, neko mi je rekao da ne izlazim. Dešavalo se i ranije da nam pretpostavljeni, zbog granatiranja, zabrane izlaske, pa mi nije bilo čudno što nisam mogao izaći. Ujutro sam čuo da su neki vojnici ubijeni dolje u parku – ispričao je Kabaš.

Svjedok je rekao da ga nije interesovalo ko je ubijen i da ni danas to ne zna, te naglasio da Specijalna jedinica sa tim ubistvom nema nikakve veze.

U predmetu “Veliki park”, osim Vikića, optuženi su pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić, prema optužnici, bili su informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

U optužnici je navedeno da su oni bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika JNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za tijelima ostalih još traga.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. decembar.

SRNA/Srpskainfo

Preporuka

POTRESNA ISPOVIJEST KAMIONDŽIJE “Direktno je podle...
views 74
Znam da nisam kiv, ali kako ću da ga nosim na duši. Mnogo mi je teško, roditelj sam i djed. Išao sam normalno, ne više od 40 kilometara na sat, a on j...
SUDARIO SE SA POLICIJSKIM AUTOMOBILOM Bivši fudbal...
views 7
Bivši fudbaler Crvene zvezde Luka Marković doživio je stravničnu saobraćajnu nezgodu usred Torina. Trojica fudbalera iz mlađih kategorija Juven...
Uhapšen pukovnik OS BiH Ramiz Mićivoda
views 31
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ jutros su na području Sarajeva uhapsili pukovnika Oružanih snaga BiH Ramiza Mićivodu, osumnjičenog...
AKCIJA IZVEDENA RANO JUTROS SIPA uhapsila pukovnik...
views 346
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH rano jutros su uhapsili visokopozicioniranog oficira Oružanih snaga BiH, saznaje Avaz. Prema informaci...
SVE VEZE VLADE POPA Kako je ubistvo kontroverznog ...
views 67
Škaljarski i rakovički klan samo su deo veza u svetu kriminala koje je, pre nego što je ubijen, imao Vladimir Popović (43) zvani Vlada Pop. Veze Vl...
NESVAKIDAŠNJA NESREĆA KOD SARAJEVA Prikolica spala...
views 127
NESVAKIDAŠNJA NESREĆA KOD SARAJEVA Prikolica sa šlepera spala na automobil u pokretu U sarajevskom naselju Azići dogodila se saobraćajna nesreća u ...