SUĐENJE ZA ZLOČIN U “VELIKOM PARKU ”Svjedočio direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH: “ Čuo sam da je vojnike ubio Nedžad Herenda”

U nastavku suđenja komandantu Specijalne jedinice MUP  tadašnje BiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA 1992. godine u Sarajevu, bivši pripadnik te jedinice Mirsad Vilić rekao je danas da je tek poslije dva-tri mjeseca čuo za ubistvo vojnika i da ih je likvidirao Nedžad Herenda.

Ovaj svjedok Tužilaštva BiH rekao je pred Sudom BiH da nije bio očevidac tog događaja, navodeći da je veoma rijetko boravio u Domu policije jer skoro nikada nije bio u Sarajevu sa specijalcima.

– I u tom periodu bio sam na zadatku, a poslije nekog vremena, među pripadnicima jedinice kružile su priče da je Herenda ubio zarobljene vojnike u blizini Doma policije. Mi se za to nismo interesovali i ulazili u detalje, a nismo bili obavezni da se bavimo tim stvarima – rekao je Vilić.

On je naveo i da se pričalo da je Dragan Vikić rekao da kod njih nema mjesta za zarobljenike i da se predaju Centru službi bezbjednosti /CSB/.

Vilić je tvrdio da nikada nije vidio ni upoznao Juku Prazinu koji je “imao svoju jedinicu koja se nije uklapala u viziju o profesionalizmu i čuvanju građana”, te da Dragan Vikić nije dozvolio njihovo prisustvo u blizini Doma policije.

On tvrdi da Prazina i Herenda nikada nisu bili pripadnici Specijalne jedinice, kao i da “to nije mogao biti niko ako je imao i najmanju mrlju iz prošlosti”.

Bivši pripadnik Specijalne policije Latif Kabaš rekao je da je za ubistvo zarobljenih vojnika čuo sutradan, kada je neko pričao “da je juče neko ubijen”.

– Tog dana sam bio u Domu policije i kada sam htio da izađem napolje, neko mi je rekao da ne izlazim. Dešavalo se i ranije da nam pretpostavljeni, zbog granatiranja, zabrane izlaske, pa mi nije bilo čudno što nisam mogao izaći. Ujutro sam čuo da su neki vojnici ubijeni dolje u parku – ispričao je Kabaš.

Svjedok je rekao da ga nije interesovalo ko je ubijen i da ni danas to ne zna, te naglasio da Specijalna jedinica sa tim ubistvom nema nikakve veze.

U predmetu “Veliki park”, osim Vikića, optuženi su pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić, prema optužnici, bili su informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

U optužnici je navedeno da su oni bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika JNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za tijelima ostalih još traga.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. decembar.

SRNA/Srpskainfo

Preporuka

ZBOG 100 KILOGRAMA KOKAINA UBIO HRVATA Ko je kontr...
views 101
Hrvatski državljanin Ivan Serdarušić (62), kojeg je plaćeni ubica iz Srbije Čaba Der (38) likvidirao u restoranu u Amsterdamu, bio je poznat kao kontr...
KAMIONI SE PREVRĆU KAO IGRAČKE Na ovom MOSTU U BiH...
views 174
KAMIONI SE PREVRĆU KAO IGRAČKE Na ovom MOSTU U BiH priroda danas pokazuje svu svoju snagu (VIDEO) https://www.facebook.com/bljesak.info/videos/1230...
TEŠKA NESREĆA U BUSOVAČI Povrijeđene dvije osobe, ...
views 56
U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila jutros oko 5 sati kod Doma zdravlja u Busovači dvije osobe su teško povrijeđene. Naime, nako...
Azinović: Na ratišta u Siriju i Irak otišlo 240 pu...
views 28
Na ratišta u Siriju i Irak iz BiH je otišlo oko 240 punoljetnih lica od kojih je oko 180 muškaraca i 60 žena koje su sa sobom povele i oko osamdesetor...
Holanđani nude 20.000 eura za informacije o ubici ...
views 90
Kad je 2017. uhapšen u Sarajevu, nije egzistirala potjernica za njim Policija u Holandiji traga za profesionalnim ubicom Čabom Derom (38) iz Subo...
Stravična nesreća, jedna osoba poginula FOTO
views 316
U mjestu Memići kod Karanovca, desila se teška saobraćajna nesreća. Kako saznajemo, u sudaru su učestvovali autobus i automobil. Nezvanično ...