Težak život bračnog para Vranješ (VIDEO)

Potresna priča iz Malog Dubovika, kod Krupe na Uni. Ilija i Sava Vranješ, iako u devetoj deceniji i teško bolesni, žive u trošnoj kući od blata i pruća. Najveći problem im je ogrev i krov koji propušta. Njima je potrebna naša pomoć.

– Treba kupiti, treba nešto nabaviti, ali šta ćeš, kako ćeš, kada nemaš čime, ni kako. Snalazimo se kako znamo i umijemo, a živjeti se mora – kaže Sava Vranješ.

Ovako tešku životnu priču počinje osamdesetjednogodišnja baka Sava. Nepokretna i oštećenog sluha, dane provodi u sobici od pet kvadrata sa suprugom Ilijom, takođe teško bolesnim i vezanim za postelju.

– Ovako nam jeste. Ne mogu nikuda. I šta ću – sjetno priča Sava.

Trošna kuća u kojoj žive nema mokri čvor, a struja im je uvedena nedavno. Krov prokišnjava, a u slučaju većeg snijega, čitavoj kući prijeti urušavanje.

Njihov sin Čedomir tokom proteklog rata razbolio se i umro, a kćerka Mira udala se u susjedno selo. Iako i sama u teškoj materijalnoj situaciji, povremeno ih obilazi i pomaže im koliko može.

– Kad god mogu dođem. Nešto im pomognem, uradim, pripremim i tako, roditelji su tu, dok mogu pomoći ću – priča Mira Umićević, Savina i Ilijina kćerka.

Јedina primanja su im pedesetak maraka socijalne pomoći, koju troše na lijekove. Najbliža ambulanta od njihovog sela udaljena je šest kilometara, pa uglavnom zavise od komšija.

– Ako treba otići u Novi po ljekove, ako treba hranu dobaviti, drva, i tako, kad god mogu, tu sam da pomognem – kaže komšija Braco Vranješ, iz Malog Dubovika.

Međutim, sve to je nedovoljno, jer zbog zdravstvenog stanja u kojem se nalaze, Savi i Iliji neophodna je cjelodnevna njega. Nadaju se da će se naći ljudi koji će im bar popraviti krov i obezbijediti hranu i ogrev za zimu.

RTRS

Preporuka

Danas Sveti Andrej Prvozvani
views 26
Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Svetog Andreja Prvozvanog, prvog sljedbenika i prvog apostola Hristovog, koji je stradao na krstu zbog odano...
Božićni post je u toku, vjernici prave kardinalnu ...
views 177
Cilj posta je čišćenje tijela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tijela, a sve radi proslavljanja Boga Božićni post počeo je 28. novembra, a završa...
Sveti Andrej Prvozvani iscijelio mnoge bolesne
views 58
Srpska pravoslavna crkva proslaviće sutra Svetog Andreja Prvozvanog, prvog sljedbenika i prvog apostola Hristovog, koji je stradao na krstu zbog odano...
POTRESNA SUDBINA STARICE RAĐENE Sa bolesnim sinom ...
views 313
Ovu zimu, koja je već zabijelila sela nadomak Kotor Varoši, 68-godišnja Rađena Milić dočekuje kako niko ne bi smio – na ledenoj zemlji, u šatoru. P...
Hašani čekaju Ćopićevu kuću – nova turističk...
views 14
U Hašanima, rodnom mjestu knjižnjevnika Branka Ćopića, u toku je izgradnja replike kuće Ćopića, na istom mjestu gdje je bila i njegovog djeda Rade, a ...
U Livnu crkveno – narodni konak radi opstank...
views 40
Da je vjera jača od svih nedaća koje su zadesile Srbe u Livanjskom kantonu govori i to da su malobrojni povratnici uspjeli da sagrade crkveno - narodn...