Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je danas da će u narednih nekoliko dana zakazati sastanak srpskih kadrova na kojem će biti razgovarano o posljednjim dešavanjima u BiH u vezi sa NATO-om.

“Mi imamo Rezoluciju /Republike Srpske o vojnoj neutralnosti/ koja pokazuje orijentire za ponašanje svih funkcionera i institucija Republike Srpske i onih koji predstavljaju Srpsku na nivou institucija BiH. Hoćemo još jednom da zauzmemo svoje stavove i da potvrdimo opredijeljenost kada je riječ o takvoj rezoluciji”, rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Srpske je istakla da postoji čitav niz pozadinskih obrazloženja zašto postoji otpor prema tome.

“Postoji, zbog loših iskustava ovdje i odnosa koji je NATO imao prema Srbima i Republici Srpskoj i prema Srbiji, što je definisalo da nakon toga imate jedan drugačiji odnos”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da Rezolucija nije donesena tek tako već kao izraz političke volje svih političkih subjekata, i vlasti i opozicije, koja je trebalo da predstavlja jedinstveni odgovor.

“Sigurna sam da će se reafirmisati ono što tamo piše i da će se na tom sastanku potvrditi takvo opredjeljenje, uz sva ona obrazloženja koja ste imali priliku da čujete i ranije, a to je da se ne prihvata nikakva NATO granica između Republike Srpske i Srbije. Dakle, slijedimo politiku Srbije ili, bolje reći, ono što možemo da usaglasimo na tom planu”, poručila je Cvijanovićeva.

RTRS