Vučić: Neću se izviniti Oriću

Nikozija, 30. novembra 2018.- U prisustvu predsednika Srbije i Kipra, Aleksandra Vucica (L) i Nikosa Anastasijadisa (D) nadlezni ministri dve zemlje potpisali su danas u Nikoziji vise bilateralnih sporazuma.Bilateralni sporazumi su potpisani nakon druge zajednicke sednice vlade dve zemlje, koja je odrzana pet godina nakon sto je organizovana prva u Srbiji.FOTO TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC/ nr

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se neće izviniti ratnom komandantu tzv. Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću, koji je ranije rekao da će to tražiti od Vučića i najavio mogućnost tužbe zbog izjava povodom njegove oslobađajuće presude za zločine nad Srbima.

“Јa se naravno neću izviniti Oriću. Spreman sam da trpim sve konsekvence”, rekao je Vučić za Televiziju “Pink”.

Predsjednik Srbije rekao je da ga je “u ljudskom smislu” pogodila Orićeva rečenica da su mu se ponudila trojica srpskih advokata iz Beograda da ga zastupaju u toj tužbi i naveo da to govori o tome koliko Srbi poštuju svoje žrtve.

“Zamislite ljude koji su se, ne prihvatili, jer da prihvatiš to je u redu, nego su se samoinicijativno javili `velikom gospodinu i veličanstvenom pravedniku` Oriću da tuže predsednika svoje zemlje da bi dokazali da Srbija nije u pravu i da nije bilo zločina Orićeve grupe nad Srbima”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, koliko poštuju srpske žrtve govori i to što je jedan od svjedoka promijenio iskaz – da li za novac ili za nešto drugo, neka mu bude na čast.

Predsjednik Srbije ocijenio je da je suviše krvi prošlo rijekama u regionu da bi odnosi mogli da budu divni, ali da odnose treba popravljati i izbjegavati sukobe.

On je ocijenio da su stvari u regionu kroz istoriju “stajale slatko” samo kada su se Srbi izvinjavali za sve i svašta, a da nikada niko nije pokazivao poštovanja prema srpskim žrtvama.

“Nikada naši odnosi nisu bili sjajni. Treba da izbegnemo sukobe, da popravljamo /odnose/, ali nemojte da očekujete neku veliku ljubav i da ti odnosi budu divni.

Suviše je krvi prošlo i Savom i Drinom i Vrbasom, i Bosnom i Unom i Sanom, pre svega u Drugom svetkom ratu i pre svega srpske krvi, u ovim ratovima i bošnjačke i srpske i hrvatske. Mora da se poštuje sve to i morate da razumete zašto nije logično i lako da imate najbolje moguće odnose”, rekao je Vučić.

On je izrazio uvjernje da će Srbija imati u budućnosti bolje odnose sa Hrvatskom, kada se strasti umire, emocije malo spadnu i kada ljudi u Hrvatskoj budu razumjeli da Srbi i Hrvati jedni bez drugih ne mogu da opstanu.

“Bez obzira šta ja mislio o njima, a imam mnogo razloga da loše mislim o njima, morate da donosite racionalne, ozbiljne i odgovorne odluke i zato sam siguran da ćemo imati mnogo bolje odnose”, rekao je Vučić.

Povodom inicijative bivšeg ministra spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Envera Hodžaja o stvaranju pakta protiv Srbije, Vučić je rekao da Albanci imaju značajan politički uticaj u Makedoniji u kojoj već čine 25 odsto stanovništva, a da je situacija u Crnoj Gori manje-više slična.

“Pri tome u Crnoj Gori imate ogoljenu antisrpsku kampanju, koja je za nas vrlo teška iako se trudimo da izbegnemo bilo kakvu vrstu konflikta sa crnogorskom državom”, rekao je Vučić.

On je poručio da je užasnut činjenicoma da je Podgorica zabranila pravniku Dejanu Miroviću da uđe u Crnu Goru.

“Mi ne damo kriminalcima da uđu, a vi ljudima koji drugačije misle i koji su poreklom iz Crne Gore, a krivi su samo zato što su Srbi. To je pravno nasilje”, rekao je Vučić.

SRNA/RTRS

Preporuka

ORILO SE “SRBIJA, SRBIJA!” Evo kako su...
views 56
Obraćanje naciji predsednika Aleksandra Vučića s pažnjom su pratili građani severne Kosovske Mitrovice okupljeni na gradskom šetalištu, a kada je pred...
NOVINARKA U ČUDU: Postavila baki pitanje, ali ovak...
views 263
“Ja možda jesam stara, ali nisam glupa” kaže baka i kreće u “akciju”… Pogledajte video i sve će Vam biti jasno: https://www.youtube.com/watch?ti...
Vučić se HITNO obratio SRPSKIM VOJNICIMA zbog tzv....
views 200
Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić danas je na nepoznatoj lokaciji obišao specijalne jedinice i obratio im se povodo...
Predstavnici Srpske liste u majicama sa PRECRTANOM...
views 16
Predsjednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da je usvajanjem zakona o formiranju vojske Priština na najgrublji način napala mir, bezbjednost i sig...
FORMIRANA VOJSKA KOSOVA Poslanici uz aplauz usvoji...
views 91
Kosovski parlament usvojio je sva tri zakona kojima se započinje proces transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova. Svi zakoni i s...
Bi-Bi-Si: Kosovo skrenulo sa evroatlantskog puta
views 48
Ukoliko je samoproglašeno Kosovo posvećeno evroatlantskom putu, onda ga je u posljednjih nekoliko sedmica značajno napustilo, a posljednji postupci Pr...