dav

 Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković ukazao je na značaj uspostavljanja veza među malim i srednjim preduzećima metalske industrije radi jačanja konkurentnosti i zajedničkog nastupa, pogotovo na tržištu EU.
Đaković, koji je na Mrakovici prisustvovao konferenciji “Mogućnosti saradnje firmi u sektoru metaloprerade grada Prijedora”, pozdravio je ovakve aktivnosti Agencije za lokalni razvoj “Preda-PD” s ciljem umrežavanja privrednih subjekata koji su važni u procesu daljeg privrednog razvoja grada i organizovanog nastupa na tržištu.

Konferencija je održana u okviru projekta “Umrežavanje lokalne metaloprerade za primjenu novih tehnologija i jačanje konkurentnosti” za čiju realizaciju je, osim preduzeća “Livnica” iz LJubije, “Kromeks” i “Polis” iz Prijedora, zadužena i Agencija “Preda-PD”.

Projekt-menadžer Zoran Dimitrijević naveo je da je konferencija održana u okviru projekta “GIZ metal” koji kofinansira EU u sklopu zajedničkog programa EU i Vlade NJemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj “EU Pro-lokal”.

“Na konferenciji su predstavljeni dosadašnji rezultati rada na projektu i sagledani potencijali koje firme u sektoru metaloprerade imaju i mogu da rade zajedno, naročito u pogledu digitalnog marketinga i nabavke i uvođenja nove tehnologija u proizvodni proces”, istakao je Dimitrijević.

On je dodao da su sredstva iz projekta čija će realizacija trajati do januara 2019. godine bila namijenjena za nabavku opreme i uvođenje novih softvera za “tri de” modeliranje i obuku u okviru digitalnog marketinga u sektoru metaloprerade.

Direktor firme “Livnica” iz LJubije Nikola Banović rekao je novinarima da je saradnja i do sada postojala u metaloprerađivačkom sektoru, posebno na rješavanju tehnoloških problema u proizvodnom procesu.

“Saradnja bi na ovaj način bila podignuta na viši stepen formiranjem određenog klastera, udruživanjem firmi oko nekog zajedničkog interesa da bi svi zajedno bili što konkurentniji”, naveo je Banović.

Vrijednost projekta je 182.288 KM, od kojih 144.916 KM finansira EU zajedno sa Vladom NJemačke u okviru programa “Jačanje lokalne samouprave i ekonomskog razvoja”.

Video: Kozarski