U Crnoj Dolini kod Prijedora danas je organizovana akcija pokrivanja kuće osmočlane porodice Milinković, koja je izgrađena zahvaljujući humanitarnoj akciji.

Riječ je o kući koja se gradi u humanitarnoj akciji koju vode Kolo srpskih sestara, Crkvena pravoslavna opština Prijedor, Organizacija porodica poginulih boraca i lokalna medijska kuća “Kozarski vjesnik” uz podršku Crvenog krsta i mnogobrojnih donatora.

Predsjednik Kola srpskih sestara Jadranka Mijić rekla je novinarima da je ova višečlana porodica stanovala u kući staroj više od 100 godina, koja nikada i nije bila dovršena, te da je akcija koja je pokrenuta početkom godine naišla na veliki odziv humanih ljudi.

– Prezadovoljni smo jer niko ni sanjao nije da ćemo skupiti toliko novca da već sada kuću dovedemo pod krov – rekla je Mijićeva i izrazila nadu da će se Milinkovići za godinu dana useliti, ako akcija bude išla ovim tempom.

Srećko Milinković zahvalio je svima koji su uvidjeli da njegova porodica ne može sama da izgradi kuću. “Sada vidim koliko ima ljudi velikog srca”, rekao je Milinković.

Srećkova supruga Nataša, majka šestoro djece, izjavila da je prezadovoljna najviše zbog djece budući da im je bilo tijesno i neuslovno u staroj trošnoj kući.

Više od roditelja bila su uzbuđenija jedino djeca Kristina /14/, Rade /13/, Valentina /12/, Martina /osam/, Darija /šest/ i Milica /tri/ koji se raduju činjenici da će imati svoje sobe i mnogo više prostora za učenje i igru.

Početak pokrivanja kuće obavljen je, prema običaju iz ovog kraja, uz darivanje majstora, zastavu i vikara.

Među mnogobrojnim gostima koji su sa poklonima došli da podijele ovu radost sa Milinkovićima bio je i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

On je istakao da je ovo lijep primjer solidarnosti i humanitarne akcije u koju se uključio veliki broj građana.

– Vjerujem da ćemo ovu akciju uspješno završiti do kraja i da ćemo ovoj porodici omogućiti adekvatne i dostojne uslove za život –  rekao je Đaković.

Organizatori gradnje kuće za Milinkoviće kažu da će humanitarna akcija biti nastavljna i da bi useljenje u novu kuću trebalo biti za godinu dana.

SRNA