U Gradskoj čitaonici u Prijedoru večeras je predstavljena monografija o čuvenom srpskom glumcu Petru Kralju pod naslovom “Kralj”, autora Anite Panić.
Panićeva je novinarima izjavila da je dvije godine radila monografiju o Petru Kralju, koji je proglašen glumcem 20. vijeka.

“Najupečatljiviji dio monografije su svjedočenja o Petru Kralju njegovih prijatelja, kolega umjetnika, saradnika i običnih ljudi”, istakla je Panićeva i dodala da je monografija do sada imala 40 promocija u Srbiji i Evropi.

Ona je dodala da dramaturgiju ove monografije čine razmišljanja Petra Kralja o životu, smrti, ljubavi, prijateljstvu i glumi.

“Monografija ima 15 poglavlja i svako poglavlje počinje Petrovim citatom o određenoj temi, a u okviru te teme govore mnoge njegove kolege, reditelji, glumci, pisci i prijatelji o njemu kao čoveku i umetniku”, navela je Panićeva.

O ovom umjetniku govorio je i Aleksandar Stojković, koji je bio student u njegovoj klasi na Akademiji “Braća Karić” u Beogradu.

“Imao sam sreću da sam bio njegov student i sve što danas radim, sve je to zahvaljujući njemu, jer nas je on učio glumačkom zanatu koji nije nimalo lak. Učio nas je da budemo ljudi. Nas je u klasi bilo 12, a šest nas je završilo. NJegov pečat je bio da sve što radimo, radimo zdušno i do kraja”, rekao je Stojković.

Promociju monografije, čiji je izdavač Službeni glasnik iz Beograda, u Prijedoru je organizovala Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije”.