Koliko god da čistite, nikada nećete moći da očistite sve, a sada je dokazano da to čak i nije dobro za vaše dijete

Previše čistoće i izbegavanje alergena iz hrane mogu da dovedu vaše dete do ozbiljnih zdravstvenih problema. Potpuno sterilna sredina je pogubna po njihovo dravlje, kažu naučnici.

Od 1997. do 2011. broj dece koja imaju problem sa alergijom na hranu je povećan za čak 50 odsto, a broj onih koji imaju alergiju na više okidača je veći za 30 odsto.

Sve su češći iznenadni smrtni slučajevi dece širom sveta koja su slučajno unela zabranjeni sasojak u organizam.

Naučni istraživači iz oblasti medicine su zbog alarmantnog stanja razvili mnoge teorije.

Zašto se javlja alergija?

Alergije, bilo da su na hranu ili neke druge okidače iz spoljašnje sredina (prašinu, grinje, polen i slično), su jedan vrsta imunološke “greške”.

Foto-ilustracija: Foter/The Travelling Bum, Pixabay, AP/Tanjug

Tokom razvoja u majčinoj utrobi, beba u poslednjem trimestru povlači antitela iz majčine krvi, koja su sposobna da identifikuju i napadnu patogene supstance. Međutim, kako deca rastu, sreću se sa novim neželjenim “posetiocima” organizma. Tada se dešava proces stvaranja sopstvenih antitela.

Telo nekada bezablene susptance prepoznaje kao napadače i stvara na njih antitela koja kreću u borbu istog trenutka kada se supstanca unese. Bela krvna zrnca se tada uzbune i šalju telu signale da nešto nije u redu, množe se i stvaraju probleme u više različitih oblika, od svraba i osipa, do anafilaktičkog šoka i iznenadne smrti.

Zašto je prisustvo alergija u porastu?

Doktori imaju nekoliko teorija zašto su deca sve alergičnija na hranu i druge okidače iz godine u godinu.

Još od 2000. godine doktori su počeli da savetuju roditelje da ne daju svojoj deci kravlje mleko sve dok ne napune godinu dana, jaja dok ne dođu do druge godine, a kikiriki i druge orašte plodove čak do treće. Ovo se ispostavilo kao potpuni medicinski promašaj.

Foto – Ilustracija: Profimedia

Studije su pokazale da upravo veštačka zaštita deteta od hrane i ostalih alergena može da dovede do osetljivosti njegovog imunog sistema.

Ono što je najvažnije, dokazano je da upravo bebe treba izlagati više alergenima iz spoljašnje sredine, kao što su polen i prašina, jer je njihov organizam jači i sposobniji da se odbrani upravo zbog antitela koje su preuzeli od majke, a koja su još prisutna.

Jako je važno da na vreme alarmirate dečji imuni sistem kako bi se stvarala antitela i izbećićete probleme sa alergijom.

Deca koja odrastaju u prašini i jedu svu hranu bez obzira na poneki osip, kasnije tokom života se prilagođavaju i postaju imuna na alergene.

Naučnici tvrde da su alergijama upravo sklonija ona deca koja rastu u potpuno sterilnoj sredini, okružena antibakterijskim, antivirusknim i antialergenskim preparatima.

(Telegraf.rs / dailymail.co.uk)