Ramuš Haradinaj ponovo prijeti Srbiji! Priština, kako je izjavio za albanske medije, osim taksi od 100 odsto na proizvode iz Srbije, može preduzeti još gore korake. Izrečena prijetnja dolazi samo šest dana do najavljenog formiranja vojske samoproglašenog Kosova.

Iz Srbije se i danas čuju poruke da su sve njene diplomatske, političke i bezbjednosne snage i dalje usmjerene na sprečavanje da se bilo šta loše desi Srbima na Kosovu i Metohiji.

Ništa ne može opravdati najave Prištine o formiranju vojske samoproglašenog Kosova i podizanje takvih tenzija na Kosovu i Metohiji, ističe potpredsjednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović. Dodaje, borićemo se za to da mir bude sačuvan po svaku cijenu, a da Srbi budu zaštićeni.

– Ne možemo da dozvolimo da se bilo ko iživljava nad Srbima na Kosovu i Metohiji. Ne možemo da dozvolimo da se gaze njihova prava i da ti ljudi budu prepušteni sami sebi – naglasio je Nebojša Stefanović, potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije.

S obzirom na to, da Priština u namjeri da formira vojsku, računa na podršku SAD, Stefanović ističe da Srbija ne može da ratuje s Amerikom i zbog toga, kaže, mora da jača diplomatski. Na to je sinoć ukazao i predsjednik Srbije.

– I nije važno, koliko puta oni mogu da prekrše međunarodno pravo, Amerikanci će uvijek biti na njihovoj strani. Krajnje je vrijeme da se s tim pomirimo, da razumijemo da je to konačna činjenica. Oni su priznali nezavisno Kosovo. Ne mislite valjda da će Srbija da natjera Ameriku da promijeni mišljenje? – rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izjava Haradinaja – da ako “Srbija pošalje vojsku, SAD će ih braniti”, za srpskog ministra Aleksandra Vulina, pokušaj je provokacije Srbije, da bi, kako kaže, ispalo da su Albanci ponovo žrtve i da bi svijet opet stao na njegovu stranu.

– To je jasno. Ali, ono što nije jasno zašto nije rekao da poziva tuđu djecu da ginu za njegove planove. Bilo bi mi veoma drago da čujem njega kako objašnjava američkim poreskim obveznicima da želi da njihova djeca dođu u njegov rat i da ginu za njegove ratove – naveo je Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije.

Ipak, Haradinaj prijeti novim akcijama protiv Srbije. Ne želi da precizira kakve su to akcije, ali jasno stavlja do znanja da takse od 100 odsto za srpske proizvode, neće biti jedina mjera. Time je potvrdio slutnje ministra Rasima Ljajića koji smatra da su takse otvorile Pandorinu kutiju na Kosmetu.

– Јa mislim da se neće stati na tome, da će se ići sa drugim preprekama koje će pogoršati ukupne prilike u ovom regionu, umjesto da idemo ka tome da tražimo rješenja – rekao je Rasim Ljajić, ministar trgovine Srbije.

Vojni analitičar Aleksandar Radić u odluci o formiranju tzv. kosovske vojske vidi, prije svega, propagandnu namjeru. Smatra da Priština ovim potezom želi da poruči da će vojskom braniti ono što misle da im pripada.

– Ako se ne izgubi kontrola nad zbivanjima, 14. decembra ćemo imati još jednu snažnu provokaciju prema Srbiji koju treba izdržati, a ne situaciju u kojoj očekujete da svakog trenutka može da krene rat i da te snage samo zato što su dobile zadatak da štite integritet Kosova kako ga Albanci vide, krenu sa nekom operacijom prema sjeveru Kosova, koja bi bila uporediva sa “Olujom” – navodi Radić.

I srpski mediji, pozivajući se na izvore u sjedištu NATO-a u Briselu, pišu da vojska samoproglašenog Kosova neće biti formirana u ovom mjesecu, jer će, kako navode, transformacija prištinskih bezbjednosnih snaga u vojsku trajati deset godina.

RTRS