Lider DNS Marko Pavić je nakon današnje sjednice Glavnog odbora u Prijedoru izjavio da ce partija poštovati koalicioni sporazum potpisan sa SNSD i SP i da ostaje u vlasti u Srpskoj.

Rekao je da će naredne sedmice razgovarati o funkcijam koje će DNS dobiti na nivou RS. Pavić je izjavio da DNS inače nakon svakih izbora u ovo vrijeme analizira svoje rezultate.

– Usvojili smo izvještaj Centralnog izbornog štaba uz konstataciju da je DNS izuzetno zadovoljan rezultatima izbornih aktivnosti.Pohvalili smo regije Romanije, Bijeljine i Banjaluke i pojedince koji su u tim regijama dali izuzetan doprinos za veliki rast broja glasova na tim područjima. Konstatovali smo da su ovi rezultati osnov da DNS ide dalje i i na narednim izborima ostvari bolji rezultat – rekao je on.

Navodi da je sa 12 poslanika u NS RS, jednim u Parlamentu BiH, sa 100.000 glasača i sa pobjedom zajednickih kandidata za članove Predsjedništva BiH i Predsjednika RS ostvaren plan DNS. Dodao je da je pored ovih rezultata analizirana i aktuelna situacija na političkoj sceni i u stranci.

– Tek nakon izbora je došlo na vidjelo da su neki članovi radili suprotno politici i stavovima organa DNS, mi smo došli u situaciju da te članove isključimo iz stranke, moram reći da se oni nisu žalili niti su bili prisutni na današnjoj sjednici – rekao je Pavić.

Dodao je da je od 146 članova GO danas sjednici prisustvovalo njih 139.

– Kada bi sabrali te koji nisu došli i te koji su sami sebe isključili iz stranke znači njih 40 nije bilo prisutno, a to je manje od jedne četvrtine nekada ukupnog broja clanova GO – istakao je on.

Dodao je da se danas na sastanku osjetila pozitivna energija. Mnogi su mislili da će DNS pretrpiti štetu i da će zavladati letargija, ali u DNS se suprotno desilo, jedna nova snaga, energija i želja da se uspije – zaključio je Pavić.

Dodao je da je glavni zaključak da je DNS sačuvao svoj rad na principima izvornog statuta i volje i želje članova i glasača koji su dali podršku DNS na ovim izborima.Takođe su usvojeni zaključci za 15. i 16. sjednice Predsjedništva i data je puna podrška predsjedniku i Predsjedništvu stranke da i dalje nastave na tim principima voditi stranku.

– Jedna od primjedbi je bila da smo možda malo manje prisutni u sredstvima informisanja i to je naša krivica nažalost i ne možemo mi puno na to uticati, ali da treba da utičemo na članstvo i glasače i da oni znaju sta je prava situacija – poručio je lider DNS.

Naglasio je da je onemogućeno da jedna grupa ljudi uz pomoć sa strane preuzme stranku te da je izvorni DNS ostao i nastaviće djelovati na svojim izvornim principima. Komentarišući napuštanje stranke Pavić je rekao da negdje stanku napušta dio Predsjedništva, a negdje sam predsjednik ali da se u javnosti stvara lažna slika o masovnom napuštanju kako bi se pokolebalo članstvo.

Srpskainfo