Demokratski narodni savez u Prijedoru je održao sjednicu Glavnog odbora, na kojoj je punu podršku, uprkos podjelama unutar ove političke partije, dobio lider stranke Marko Pavić.

Pavić je rekao da će DNS ostati u vlasti i da će pregovovori sa mandatarom uslijediti naredne sedmice. Učešću u Vladi očekuju i bivši članovi DNS-a, okupljeni oko Nedeljka Čubrilovića. Članovi Nezavisnog demokratskog kluba u Banjaluci su organizovali sastanak sa članovima opštinskih odbora i odbornika koji su napustili DNS.

Uprkos turbulencijama, Glavni odbor DNS dao je punu podršku Marku Paviću. On je poručio da je nakon izbora postalo jasno da je jedan broj članova radio suprotno politici DNS, zbog čega su isključeni iz stranke. DNS, ističe Pavić, nastavlja dalji rad, iako se, kaže, u javnost pokušava poslati lažna slika o kolapsu unutar ove stranke.

– Glavni zaključak je da DNS nastavlja svoj rad na principima svog programa, statuta i volje i želje naših članova i glasača – rekao je Pavić.

Glavni odbor ove partije zadovoljan je izbornim rezultatima. DNS ostaje u vlasti, tvrdi Pavić, a pregovori sa mandatarom o dodjeli ministarstava uslijediće naredne sedmice.

– DNS i dalje ostaje pri koalicionom sporazumu koji je potpisan između SNSD, SP i DNS i da ćemo mi po obećanju mandatara i dalje činiti dio vlasti i dio Vlade u Republici Srpskoj – naveo je Pavić.

Istovremeno, u Banjaluci su se okupili i isključeni članovi DNS, danas članovi Nezavisnog demokratskog kluba, s Nedeljkom Čubrilovićem na čelu. On je poručio da će ova politička opcija biti dio vlasti u Srpskoj.

– Ova politička opcija koju zastupa ovaj klub imaće mjesto u budućoj Vladi. Na kraju, mi poštujemo sporazum koji je potpisan sa koalicionim partnerima i prije ovih izbora i sa kojim smo ušli u cijelu ovu priču. To što neki nisu poštovali, između ostalog, zbog toga je i došlo do turbulencija unutar same stranke s kojom smo učestvovali na izborima – rekao je Nedeljko Čubrilović, član Nezavisnog demokratskog kluba u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Isključeni članovi DNS sastali su se odbornicima DNS-a i članovima Glavnog odbora, od kojih mnogi nisu dobili poziv za današnju sjednicu ove stranke u Prijedoru.

– Danas je sjednica Glavnog odbora DNS-a u Prijedoru, gdje Zvornik ima 14 članova Glavnog odbora. Od 14 članova Glavnog odbora, samo dva člana su dobila poziv za Glavni odbor – rekao je Dragoslav Milanović, član NDK Zvornik.

Zvanično, formiranje nove stranke, Nezavisnog demokratskog kluba, očekuje se do kraja ove godine, poručio je Čubrilović.

RTRS