Јedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević napustio je saslušanje pred Specijalnim državnim tužilaštvom u novom predmetu formiranom povodom njegove izjave na sjednici crnogorskog parlamenta da firma “Glosarij” ima monopol na tržištu lijekova u Crnoj Gori i da po tom osnovu zarađuje enormna sredstava.

Medojević je poručio tužiocu da prvo mora da mu skine poslanički imunitet, ukoliko želi da izgovorenu riječ u Skupštini Crne Gore kvalifikuje kao krivično djelo.

“Pozvati poslanika na saslušanje u već najavljenom svojstvu osumnjičenog, kršeći sve međunarodne konvencije o slobodi govora i mišljenja, a da mu se prije toga ne skine imunitet, može jedino u Crnoj Gori”, saopšteno je iz Demokratskog fronta.

Iz ovog opozicionog saveza ističu da su Viši i Apelacioni sud, koji su prošle nedjelje donijeli rješenje o stavljanju u zatvor Medojevića, likvidirali Ustav i “uveli opštu hajdučiju i bezakonje u Crnu Goru”.

Iz Demokratskog fronta napominju da je Medojević svoje stavove o “Glosariju” iznio u Skupštini za vrijeme plenumske rasprave.

“Da bi se neko krivično gonio za lažno prijavljivanje, taj neko je trebalo prvo da podnese krivičnu prijavu i da tužilaštvo utvrdi da se radi o lažnom prijavljivanju. U konkretnom slučaju, Medojević nije podnio krivičnu prijavu, već je zbog saopštenih saznanja u Skupštini o vezama vlasnika `Glosarija` i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, odmah procesuiran u osumnjičenog”, poručuju iz Demokratskog fronta.

U saopštenju se dodaje da se Katnić time upustio u nove zloupotrebe službenog položaja, umjesto da zbog brutalnog gaženja Ustava i zakona momentalno podnese ostavku.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore saopštilo je juče da je formiralo predmet povodom tvrdnji Medojevića da firma “Glosarij” ima monopol na tržištu lijekova u Crnoj Gori i da po tom osnovu zarađuje enormna sredstava.

Medojević je na sjednici Skupštine Crne Gore 14. februara rekao da “vlasnika te firme, zbog nezakonitog poslovanja niko ne hapsi, jer je kum specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića koji od takvog nezakonitog poslovanja ima svoj dio”.

Predmet “Glosarij” je treći koji je formiran protiv Medojevića.

Medojević je uhapšen 29. novembra nakon sjednice Skupštine Crne Gore po nalogu Višeg suda u Podgorici, iako mu prethodno nije skinut poslanički imunitet.

Njemu je određen zatvor do dva mjeseca nakon što je odbio da svjedoči u predmetu formiranom u Specijalnom državnom tužilaštvu zbog toga što je tvrdio da bivšem gradonačelniku Podgorice neće biti određen pritvor budući, jer je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić primio mito od 100.000 evra.

Nakon toga Viši sud u Podgorici odredio je Medojeviću još dva mjeseca “stavljanja u zatvor” jer je odbio da svjedoči u predmetu formiranom povodom njegovih tvrdnji iz maja prošle godine da je Katnić učestvovao u ratnom zločinu na teritoriji Cavtata tokom 1991. i 1992. godine.

SRNA/RTRS