Mlada Prijedorčanka, Slađana Damjanović, od pete godine vozi traktor i radi sve “muške” poslove na farmama i svom imanju.

Ova vrijedna djevojka je među najtraženijim radnicima na prijedorskim farmama, jer je, kažu farmeri, svima “desna ruka”.

Vrijedi za pet spretnih i snažnih radnika. Tako za dvadesetčetvorogodišnju Slađanu Damjanović iz Donjih Garevaca kažu prijedorski farmeri, za koje svakodnevno radi. Sve o poljoprivredi i mehanizaciji, naučila je od oca. Traktor vozi od pete godine.

– Kao dijete malo, ne možeš ni dohvatiti ni kvačilo, ni mjenjač, ništa. Siđem, stavim nogu, prebacim, onda se vratim i idem – priča Slađana. Naučila kao dijete voziti traktor i po njivama kada su je ljudi sretali onako sa dugom kosom, pitaju ko je onaj dječak, a ono djevojčica – dodaje farmer Zoran Karajica.

Slađana za platu svakodnevno radi na dvije farme, na muži krava i obradi zemlje. Nakon toga, nastavlja poslove i na svom imanju. Zna sve poljoprivredne radove.

– Od oranja, taniranja, brnanja, sjetve, baliranja, kupljenja sijena, košenja, sve znam, naglašava Slađana i dodaje da joj nije teško ni rano ustati kada znam da ide raditi posao koji voli.

Farmeri kažu, radnik kao što je Slađana, više se ne rađa. U sezoni, ustaje prije zore, a liježe kasno uveče i ništa joj nije teško.

– Može biti primjer svim ovim mladim generacijama da se i ovdje može zaraditi – ističe farmer Karajica.

Slađana zaradu troši na mehanizaciju i proširenje svog imanja. Njena najveća želja je da ostane na selu.

RTRS