Bolesti jetre su sve češće među populacijom, a glavni uzročnici tegoba su nepravilna i nezdrava ishrana.

Jetra je veoma bitan organ, a još su u drevnom Vavilonu govorili da je rezervoar krvi, u kome se nalazi duša. Pomaže u probavi, uklanjanju toksičnih materija iz organizma i apsorbovanju hranjivih materija potrebnih za preživljavanje.

S obzirom da svojim pravilnim radom štiti naše telo, veoma je važno voditi računa o zdravlju ovog vitalnog organa.

Ukoliko želite da učinite dobru stvar za vaše telo, konzumirajte hranu bogatom voćem, povrćem, žitaricama, orašastim plodovima i semenke.

Srećom, u prirodi postoje namirnice koje pomažu kod prečišćenja jetre, a mi vam donosimo spisak nekoliko namirnica koje će čuvati zdravlje ovog važnog organa.

1. Avokado

Foto: Pixabay

Obiluje zdravim hranjivim sastojcima. Sadrži glutation koji pomaže jetri da izvuče toksine i na taj način štiti ćelije jetre od oštećenja. Osobama kojima je dijagnostikovana masna jetra preporučuje se da ovu voćku uvrste u svakodnevnu ishranu.

2. Zeleni čaj

Foto: Pixabay

Zeleni čaj je jedan od najblagotvornijih napitaka kada je zdravlje jetre u pitanju, pre svega zbog visokog sadržaja katehina koji dokazano unapređuje funkciju jetre. Osim što može da poboljša funkciju jetre, zdrav je za ceo organizam.

3. Grejpfurt

Foto: Pixabay

Grejpfrut je odličan izvor vitamina C, glutationa i antioksidanasa, koji zajedno podstiču proizvodnju enzima koji oslobađaju organizam od toksina, uključujući i one kancerogene.

4. Beli luk

Foto: Pixabay

Najstariji lek na svetu, beli luk, sjajan je izvor sumpora, alcina i selena, koji rade na čišćenju jetre od toksina.

5. Jabuke

Foto: Pixabay

Jabuke su dobre i za zdravlje jetre, jer su bogate pektinom koji podstiče pravilan rad jetre i čišćenje organizma. Ukoliko budete jeli jednu jabuku dnevno, ubrzo ćete uvideti lekovita dejstva ove super voćkice.

6. Orasi

Foto: Pixabay

Orasi sadrže velike količine omega tri masnih kiselina, glutationa i amino kiselina, što doprinosi čišćenju jetre i izbacivanju viška amonijaka iz organizma.

BKTV