dav

Đaković je na današnjoj radionici povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije 9. decembra rekao da je ova negativna pojava jedna od pošasti koja ima velike posljedice na razvoj svakog društva i svih njegovih segmenata.

“Prije svega tu spada transparentan rad svih institucija, jer činjenica je da korupcija usporava mnoge razvojne procese u društvu. Mora se dostići nivo ovladavanja korupcijom da bi se društvo moglo dalje razvijati”, izjavio je Đaković.

Službenik za demokratski razvoj u kancelariji OEBS-a u Banjaluci Željka Mirković rekla je da su na radionicu pozvani predstavnici javnih ustanova i preduzeća kako bi bio promovisan Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, a koji je stupio na snagu u julu 2017.godine.

“Željeli smo da vidimo da li su javne ustanove i preduzeća upoznate sa svim obavezama koje trebaju da ispunjavaju, kao što je imenovanje osoba zaduženih u ovoj oblasti i donošenje podzakonskih akata usklađenih sa ovim zakonom”, istakla je Mirkovićeva.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se od 9. decembra 2004. godine, godinu dana od kako su UN usvojile Konvenciju protiv korupcije s ciljem unapređenja i jačanja mjera za efikasnije sprečavanje i borbu protiv korupcije.

Ciljevi konvencije su i da se unapredi integritet, odgovornost i dobro upravljanje javnim poslovima i javnom imovinom

prijedorgrad.org

Video: Kozarski