U Hašanima, rodnom mjestu knjižnjevnika Branka Ćopića, u toku je izgradnja replike kuće Ćopića, na istom mjestu gdje je bila i njegovog djeda Rade, a sredstva je obezbijedila Vlada Azerbejdžana.

 

Sada je izvjesno da će izgradnja kuće Branka Ćopića u Hašanima biti nastavljena, jer je dopremljena neophodna građa. Uz obnovljeni djeda Trišin mlin, koji se nalazi nekoliko stotina metara dalje, realizuju se prvi objekti iz projekta “Bašta sljezove boje-Hašani”.

– Znači nam puno, jer je nešto započeto, evo i mlin je završen u funkciji je, radi – kaže Ranko Stojisavljević, predsjednik Savjeta MZ Hašani

Za izrazito nerazvijenu opštinu Krupa na Uni razvoj turizma značio bi mnogo.

– Samom izgradnjom kuće došlo bi do dobrih uslova gdje bi Krupa na Uni zajedno sa “Hašanima-Bašta sljezove boje” i naravno rodnim krajem Branka Ćopića dobili na značaju. Gdje bi došlo do sadržaja i posjete turista – navodi Mladen Kljajić, načelnik opštine Krupa na Uni.

Ako vremenski uslovi dozvole do kraja godine kuća bi trebalo da bude pokrivena. A u maju iduće godine ponovo bi pored kuće Ćopića mogao da procvjeta sljez.

RTRS