Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je danas da bi bilo tragično, i za istoriju svijeta, i za srpski narod, da Pećka patrijaršija sa svetom kosovskom zemljom ne bude u sastavu države Srbije.
Beograd - patrijarh srpski Irinej - međunarodni naučni skup - Foto: SRNA

Beograd – patrijarh srpski Irinej – međunarodni naučni skupFoto: SRNA

“Prijeti opasnost da naš duhovni centar ne bude u okviru naše države. To bi trebalo da shvate i oni koji snagom i silom upravljaju ovim svetom – da bi bilo tragično za istoriju svijeta i za naš narod da Pećka patrijaršija pređe drugim narodima”, rekao je patrijarh Irinej na otvaranju međunarodnog naučnog skupa posvećenog samostalnosti i osmovjekovnom doprinosu Srpske pravoslavne crkve /SPC/ istoriji, teologiji i kulturi srpskog naroda.

On je naglasio da je Pećka patrijaršija duhovni centar srpskog naroda i Crkve još od dobijanja autokefalnosti SPC, koju je izdejstvovao Sveti Sava, čija je želja bila da Crkva bude osnovana u narodu, svojim jezikom, kulturom i državom sa svojom dinastijom, što je bio epohalni događaj.

“Tek je tako obezbijeđen razvoj države i naroda”, rekao je patrijarh, ističući da je Sveti Sava to veliko djelo učinio na najgenijalniji način – bez borbe, bez krvi, bez svega što su kasnije činili pojedini narodi.

On je napomenuo da to nije bila želja samo Svetog Save, već i mnogih hrišćanskih naroda i Crkve tog vremena.

“Do Svetog Save za naš narod, za našu crkvu, duhovni centar je bio Carigrad i otud su dolazili episkopi i sveštenici. Poslije Svetog Save centar organizacija naše crkve je u Žiči i u Pećkoj patrijaršiji i tako je ostalo do danas, uprkos mnogim iskušenjima kroz istoriju”, naglasio je patrijarh Irinej.

Predsjednik Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ Vladimir Kostić rekao je da se ne smije dozvoliti da drugi kreiraju srpsku istoriju.

“Ne smijemo doći u situaciju da nam drugi diktiraju istoriju i da, što je još gore, u takve diktate povjerujemo”, naglasio je Kostić.

On je istakao da je u tom naporu SANU iskreni saputnik i saradnik SPC.

“Kada se radi o SANU ne verujte zlim ljudima. Odnos prema SPC, u najkraćem, odnos je velikog i neuporedivog poštovanja”, rekao je Kostić.

On je izrazio zadovoljstvo što SANU, na poziv SPC, učestvuje u obilježavanju jednog od nekoliko najznačajnijih događaja svekolike srpske istorije.

Na otvaranju skupa, koji će trajati do petka, 14. decembra, govorili su i rektor Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović i Njegovo preosveštenstvo episkop braničevski Ignatije.

Na međunarodnoj naučnoj manifestaciji učestvuje više od stotinu istaknutih inostranih i domaćih istraživača, čime se objavljuje nepodijeljena želja kolektivne naučne svijesti za aktualnim značenjima pravoslavnog hrišćanstva u srpskom kontekstu i šire od toga.

Skup u čast jubileja osam vijekova autokefalnosti SPC /1219-2019/ održava se pod punim pokroviteljstvom Svetog arhijerejskog Sinoda, a domaćin skupa je
Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu.

SRNA/RTRS