Da je vjera jača od svih nedaća koje su zadesile Srbe u Livanjskom kantonu govori i to da su malobrojni povratnici uspjeli da sagrade crkveno – narodni konak radi opstanka pravoslavlja.

Konak, za čiji je završetak neophodno prikupiti dodatna sredstva, omogućiće povezivanje srpskog naroda Livna, Drvara, Glamoča i Grahova.

Na Gubinskoj parohiji od rata ne živi ni jedno dijete. Danas ove krajeve naseljava pretežno domicilno srpsko, starije stanovništvo. Za one koji žive ovdje pravoslavlje je utočište, a crkveno – narodni konak u izgradnji, vjera je u bolje sutra.

– Jedino nas to održava zajedno ova crkva i ništa više – priča Mirko Јurić iz sela Gubin.

Pravoslavni konak podjednako je važan kako Srbima koji su ostali na svom ognjištu, tako i onima koji su život nakon rata započeli u tuđini.

– Puno će nam značiti jer tu dolazimo nekoliko puta godišnje, dolazi nam pop iz Livna, i kada dođe svi smo tu na okupu – navodi Danica Ćuk.

Zajedničkim snagama u konak je do sada uloženo 200.000 maraka.

– Ovdje će biti kapacitet pet do 10 soba koje će svako moći, ako se na vrijeme javi, rezerviše, bude tu i iza sebe lijepo pospremi, tako da srce kome bude težilo za zavičajem mi ćemo se potruditi da mu pomognemo, ali to mi svi zajedno pravimo i to je od svih nas – poručuje jerej Predrag Crepulja, paroh Livanjski.

Kako bi konak bio pod krovom neophodna je pomoć dobrih ljudi. Radi opstanka pravoslavlja na ovom prostoru, očuvanja srpskog jezika i ćirilice, organizovana je i vjeronauka za desetoro srpske djece u Livanjskoj parohiji.

RTRS