Zavisnici od kofeina mogu da odahnu. Kafa vam u stvari spašava život

Oni kojima je kafa omiljeni napitak mogu da budu presrećni, jer je otkriveno da je upravo ona glavnik zaštitnik vašeg mozga. Znali smo da pomaže kod Alchajmera, a sada je dokazano da može da pobedi još dve razarajuće bolesti centralnog nervnog sistema.

Mnogi naučnici se spore oko blagodeti kafe za organizam i ukupno zdavlje, ali sada će sve dileme biti rešene.

Kafa pomaže da se pobedi Parkinsonova bolest, ali i retko oboljenje demencije koje je povezano sa Levijevim telom. 

Studija koja je objavljena u naučnom časopisu “Proceedings of the National Academy of Sciences” obrazlaže da kofein i masne kiseline koje su u njemu prisutne eikosanoil-5-hidroksitiptamid (EHT) pobeđuju oštećenja na moždanim ćelijama i omogućavaju im da dobiju dodatnu hranu kako bi opstale.

Foto: Pixabay.com

Istraživači su posmatrali kako kofein i EHT kiseline, razlažu proteine koji se talože u mozgu i kako ga revitalizuju na taj način. Ovo taloženje proteina je već naučno povezano sa nastankom Parkinsona i demencije koja je konektovana sa Levijevim telom.

Ono šro je jako važno je da kofein koji ne sadrži ove masne kiseline ne deluje isto na centralni nervni sistem, zapravo nema gotovo nikakav efekat.

Kofein sadrži stotine drugih komponenata koje su takođe delotvorne, ali samo kombinacija sa EHT kiselinama može da razloži sporne proteine.

Foto: Profimedia/Sciencephoto RM

Prisustvo EHT u kofeinu varira od kafe do kafe, a ista stvar je i sa njegovom količinom. Zato je neophodno ustanoviti preciznu terapiju da se ljudi ne bi bezveze natrpavali kofeinom, a da to nema nikakvo dejstvo.

Važno je da se istraživanje dalje nastavi kako bi se uspostavila redovna terapija za obolele od razarajućih bolesti mozga i kako bi ćelije bile oslobođene od viška proteina. Jedino tako će mozak nastaviti da funkcioniše normalno, a u tom ritmu će se nastaviti i život.

(Telegraf.rs / bgr.com)