Na području u nadležnosti Policijske uprave Prijedor u novembru je evidentirano 76 krivičnih djela, što je neznatno povećanje u odnosu na isti mjesec prošle godine kada su bila 73, rekao je danas načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović.
“Ovo neznatno povećanje broja krivičnih djela i dalje prati veći procenat rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu koji iznosi 57,1 odsto. Broj povratnika u izvršenju krivičnih djela manji je za 19,2 odsto”, naveo je Mikanović na konferenciji za novinare.

Evidentirana su ukupno 34 krivična djela protiv imovine, od čega 19 teških krađa i krađa, a rasvijetljenost ovih krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 55,9 odsto.

“Evidentirano je i pet krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta kojima je pričinjena materijalna šteta od 12.000 KM”, rekao je Mikanović.

Načelnik Sektora policije Sretoja Vujanović naveo je da su u novembru iz oblasti javnog reda i mira evidentirana 33 prekršaja ili za 10 odsto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine.

“Evidentirane su ukupno 82 saobraćajne nezgode ili 43 odsto više u odnosu na novembar prošle godine”, rekao je Vujanović i dodao da nije bilo smrtno stradalih.

Iz saobraćaja je isključeno 268 vozača, od čega 222 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola.

Načelnik Policijske uprave Prijedor Dalibor Ivanić rekao je da je tokom novembra održana zadovoljavajuća bezbjednosna situacija, kao i da je rasvijetljenost krivičnih djela iznosila 80,3 odsto.

Ivanić je na apelovao da se građani tokom predstojećih praznika suzdrže od nezakonite upotrebe vatrenog oružja i pirotehničkih sredstava, kao i vožnje pod dejstvom alkohola.

Sa konferencije za novinare još jednom je upućen apel građanima da zamijene nevažeće oružne listove oružja za ličnu bezbjednost do 31. decembra, da bi izbjegli novčano i sankcionisanje oduzimanjem oružja i municije.

Video: Kozarski