Sudije izvjestioci Ustavnog suda Crne gore Mevlida Muratović i Milorad Gogić predložili su sudskom Vijeću obustavu izvršenja kazne zatvora za Nebojšu Medojevića.

Lideru Demokratskog fronda Viši sud je odredio ranije pritvor od 60 dana, a istom mjerom obuhvaćen je i Milan Knežević, takođe jedan od lidera DF, zbog odbijanja da svjedoče. Prema pisanju podgoričke “Pobjede”, sudija Muratović predložila je obustavu izvršenja kazne zatvora po žalbama njegovih pravnih zastupnika.

O žalbama će Vijeće Ustavnog suda odlučivati na sjednicama koje su zakazane za 10.00 i 11.00 časova, a kako se navodi, u dosadašnjoj praksi Ustavnog suda Crne Gore nije donesena takva “privremena mjera”.

Mjeru obustave pojedinačnog akta Apelacionog suda predložio je još u petak popodne i sudija izvjestilac Milorad Gogić u slučaju Milana Kneževića, koji se, od časa “stavljanja u zatvor” Medojevića, nalazi u prostorijama Skupštine Crne Gore.

Na današnjoj raspravi u Ustavnom sudu saznaće se koje i kakve “neotklonjive štetne posljedice” sudija izvjestilac Gogić smatra da se mogu desiti u slučaju da Knežević produži boravak u zgradi crnogorskog parlamenta.

Nebojša Medojević uhapšen je u noći između 30. novembra i 1. decembra poslije sednice parlamenta i bez oduzimanja poslaničkog imuniteta.

Medojeviću, koji štrajkuje glađu u zatvoru, ponovo je juče pozlilo, pa je zadržan u Urgentnom centru u Podgorici.

Tanjug