Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u odgovoru na pismo tri bivša visoka predstavnika koji su rekli da je uloga Hrvatske u BiH bila negativna, poručio im je da su oni “svojim odlukama unakazili BiH”.

Naglasio je da više od hiljadu kilometara granice između BiH i Hrvatske, te Dejtonski sporazum obavezuju Hrvatsku na dejlovanje u BiH.

– Dobro je da se u Saboru Hrvatske govori o tome (Deklaracija o položaju Hrvata u BiH). Јa se nadam da ćemo dobiti snažnu podršku da BiH ide evroatlantskim putem na potpunoj ravnopravnosti konstituivnih naroda BiH. Najmalobrojniji narod nosi većinu projekata očuvanja BiH i zaslužuje jednu snažnu deklaraciju u Saboru Hrvatske – naveo je on.

Upitan kako komentariše pismo bivših visokih predstavnika – Karla Bilta, Pedija Ešdauna i Kristijana Švarc-Šilinga – u kojem upozoravaju na negativnu ulogu Hrvatske u BiH, odgovorio je da savko ima pravo na svoj stav.

– Šta reći za bilo koga od njih pojedinačno. Mislim da svako ima pravo na svoj politički stav ili kakav god taj stav bio. Ne mora biti politički, ali je u funkciji nečega. Nisu oni jedini koji razmišljaju na taj način. Јasno je da je BiH unakažena odlukama koje su donosili visoki predstavnici. Na stotine njih je nametnuto kroz ustavna rješenja unutar BiH, a nisu prošli parlamentarnu proceduru. Upravo u traženju nekog neuspjelog rješenja. Njihov promašaj ne treba da slušamo – rekao je Čović.

Tanjug