Osam do deset ljudi ima jednu ili više epizoda bola u gornjem ili donjem dijelu leđa tokom života, a većini su ti problemi uzrokovani predugim sjedenjem na poslu.

Za portal klix.ba je govorila primarijus dr. Emina Turkić, specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije, koja je dala nekoliko savjeta kako se riješiti ovog bola.

– Gornji dio vratne kičme ili cervikalni bolni sindrom predstavlja skup simptoma koji se manifestuje bolom u vratnom segmentu, rameno-lopatičnoj regiji, ali i osjećajem zatezanja, napetosti te ograničenih pokreta vratnog segmenta kičme – započela je Turkić.

Ona dodaje da se bol u donjem dijelu kičme naziva lumbalni sindrom i manifestuje se oštrim bolom u donjem segmentu uz širenje prema gluteusu i nozi, a nazivamo ga ishialgija.

– Smatra se da nespecifičan bol u donjem dijelu leđa može biti uzrok prenaprezanja, istezanja ili dugotrajnog sjedenja u jednom položaju. Ovi bolovi su najčešći uzrok bolovanja i posjete ljekarima, a troškovi liječenja su veliki za ovaj vid bolesti – rekla je.

Ona savjetuje da osobe koje sjede u kancelariji od osam do deset sati rade vježbe za cervikalni dio kičme, odnosno istezanje.

– Kod bola u torakalnom ili u lumbalnom dijelu potrebna je adekvatna ergometrijska stolica, a u slučaju da nemate takvu napravite adekvatnu potporu leđima u vidu valjkastog jastučića ili peškira – kaže Turkić.

Turkić naglašava da je dobra prevencija protiv bolova ustajanje sa stolice svakih sat ili sat i po te istezanje pored stola.

Istu stvar predlaže ukoliko je riječ o dugoj vožnji te savjetuje lagane šetnje na pauzama. Ukoliko ste u kući, probajte nekoliko vježbi za oporavljanje i istezanje leđa.

– Za radno mjesto se preporučuje ergometrijska stolica ili pilates lopta. Takođe je bitno jednom mjesečno uraditi medicinsku masažu radi bolje prokrvljenosti i moja je preporuka minimalno jednom sedmično ići na plivanje – zaključila je Turkić, piše klix.ba.