Sjednica Skupštine Srpske demokratske stranke najavljena je za subotu, 15. decembra, ali još nije poznato koliko ona broji članova, niti ko će sve prisustvovati zasjedanju.

Izvor iz vrha SDS-a rekao je Srni da niko u opštinskim i gradskim odborima ne zna koliko Skupština ove stranke broji članova.

“Kada je Predsjedništvo stranke odbacilo zahtjev za održavanje vanredne skupštine govorilo se o 416 delegata. Međutim, predsjednik stranke Vukota Govedarica je nedavno, prilikom razgovora o datumu održavanja redovne Skupštine, rekao da je broj delegata manji od 400”, kaže Srnin izvor.

Pojedini visokopozicionirani članovi stranke rekli su Srni da broj delegata Skupštine SDS-a ne zna niko osim Vukote Govedarice, Igora Ostojića, Јoksima Lukete i Bojana Vještice koji spiskove drži pod ključem.

“Nijedan potpredsjednik SDS-a Republike Srpske nema informacije o brojnom stanju. Ima članova koji su napustili stranku, koji su isključeni, koji su preminuli ili su na pozicijama u izvršnoj, sudskoj i zakonodavnoj vlasti te ne mogu biti politički angažovani. Pozive za Skupštinu stranke nije dobio veliki broj delegata koji su bili članovi Glavnog odbora SDS-a u prethodnom mandatu”, rekao je izvor Srne.

Pojedini članovi Skupštine su već dobili poziv, a drugi se čude zašto njima nisu upućeni.

“U Bileći su poziv dobila dvojica članova Skupštine, ali ne i Gligor Samardžić, koji je prema Statutu stranke kao bivši član Glavnog odbora po automatizmu i član Skupštine stranke. Isti slučaj je i u Čelincu, Foči, Brčkom, te u Prijedoru gdje članovima Skupštine nije upućen poziv za prisustvo na sjednici”, istakao je izvor Srne.

Gradski odbor u Doboju je raspušten, međutim mandat delegata u Skuštini traje sve do unutarstranačkih izbora i do formiranja novog Gradskog odbora stranke. Samim tim 36 članova Skupštine iz Doboja mora dobiti poziv i ima pravo da prisustvuje sjednici.

“Mi smo svi članovi Skupštine. Zamjenu članova ne mogu vršiti odbori, povjerenstva ili povjerioci. Delegati Doboja dolaze na Skupštinu jer smo članovi stranke i članovi Skupštine koja nam je verifikovala mandate”, rekli su Srni članovi Skupštine SDS-a iz Doboja.

Vukota Govedarica je na čelo stranke izabran sa samo pet glasova protiv, a danas, kaže Srnin izvor, više od 200 članova Skupštine traži njegovu i ostavku kompletnog rukovodstva stranke.

“Brojni pozivi su upućeni kompletnom rukovodstvu stranke da podnese ostavku odmah nakon katastrofalnih izbornih rezultata. Ti pozivi postali su učestaliji kako se Skupština približava. Nemali broj članova Skupštine smatra da je predsjednik stranke trebalo da održi riječ i podnese ostavku i to ne samo zbog potpunog debakla na izobrima, već i zbog lošeg stanja u stranci, loših meljuđudkih osnosa, optuživanja i samovolje, kao i zbog ignorisanja razgovora o troškovima kampanje i finansijskom stanju stranke”, navodi izvor Srne iz vrha SDS-a.

Prema njegovim riječima, mnogi smatraju da na sjednicu Skupštine SDS-a neće biti pozvani oni za koje sadašnji predsjednik stranke misli da su nepodobni.

“Mišljenja su da će biti svjedoci pokušaja dovođenja famoznih članova Skupštine koji treba da zamjene nepodobne. Na sceni je pritisak na delegate da ne glasaju o nepovjerenju rukovodstvu na čelu sa predsjednikom”, kažu u SDS-u.

Izvor Srne ističe da će većina predsjednika gradskih i opštinskih odbora tražiti spiskove delegata sa skupštine održane u Bijeljini 28. maja 2017. godine, te da se uporedi taj sa spiskom članova predstojeće Skupštine koja će biti održana u Banjaluci.

“Ako se ne ispune uslovi za zakonit i demokratski rad Skupštine, uz poštovanje statuta i ostalih akata stranke, većina članova neće dozvoliti da se održi sjednica”, naglasio je izvor Srne iz vrha SDS-a.

Skupština SDS-a trebalo bi da bude održana u subotu sa početkom u 12.00 časova u sali “Metal” u okviru Banjalučkog velesajma.

SRNA/RTRS