Nakon incidenta u Kerčkom moreuzu iz Sevastopolja je isplovila ruska podmornica projekta 877 Paltus. Nestanak najbešumnije podmornice jako je zabrinuo zapadne eksperte.

Kako navodi bivši mornar Erik Moreno, podmornica je mogla da otplovi u Kerčki moreuz i možda se već nalazi tamo, piše ruski portal Utro.

Na svom nalogu na Tviteru, ekspert je objavio snimak “crne rupe”, kako nazivaju podmornicu na Zapadu, koja može da krene u pohod iz Sevastopolja. Snimke je objavio list Dejli star.

Moreno smatra da Paltus može da počne igru “skrivalice” sa brodovima NATO-a u Crnom moru, kao što je to bilo za vrijeme Hladnog rata.

Ranije se američka vojska obratila Stejt departmentu sa molbom da saopšti Turskoj njene planove da pošalje vojni brod u Crno more. Prema Morenovom mišljenju, on može da postane lak plijen za ruske podmornice, jer Crno more ima samo jedan ulaz i jedan izlaz.

– Ruska podmornica se možda nalazi na izlazu iz Bosfora radi kontrole moreuza. Rusija možda ima čitavu vučju jazbinu koja je spremna da napravi problem američkim brodovima – zaključio je on.

Dizel-električna podmornica projekta 877 Paltus ima zadatak da se neprimjetno prikrade brodu ili podmornici protivnika, da izvede napad i zatim tiho nestane.

sputniknews.com