Bariša Čolak odbio je mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji je kao kandidat hrvatske koalicije predvođene HDZ-om osvojio na proteklim izborima, a CIK BiH ga je dodijelila Darijani Katić, prvom sljedećem kandidatu te koalicije, rečeno je u CIK.

Čolak je jedini član Kolegijuma starog saziva Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koji nije prihvatio novi mandat u nekoj od zakonodavnih institucija u BiH formiranih nakon opštih izbora, budući da je Safet Softić iz SDA postao poslanik u Predstavničkom domu PS, a Ognjen Tadić (DNS) izabran u Vijeće naroda Republike Srpske.

Zašto je Čolak odbio mandat u Predstavničkom domu parlamenta BiH ostaje nepoznato, budući da nije odgovarao na pozive Srne.

S obzirom na to, da još nije riješen problem popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH neizvjesno je kada će biti poznat sastav novog saziva Dom naroda PS BiH.

CIK je ove sedmice potvrdio rezultate posrednih izbora za Dom naroda PS BiH provedene u Narodnoj skupštini Republike Srpske, pa će tako u naredne četiri godine u Domu naroda BiH srpski narod predstavljati Nikola Špirić, Sredoje Nović, Dušanka Majkić, Lazar Prodanović i Mladen Bosić.

Da bi Dom naroda PS BiH bio kompletan, potrebno je da Dom naroda federalnog parlamenta izabere po pet delegata iz reda Bošnjaka i Hrvata.

Poput Čolaka i HDZ-ov kadar u vrhu Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara odbila je osvojeni mandat u Predstavničkom domu federalnog parlamenta.

SRNA/RTRS