Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da nije srećan što je pronađeno polovično rješenje kada je riječ o isticanju simbola u Predsjedništvu BiH, te da će biti predložene izmjene i dopune Zakona o zastavi da bi zakonskim odredbama bilo uvršteno isticanje zastave Republike Srpske.

– Kada bude konstituisan Dom naroda parlamenta BiH, tražićemo ove izmjene da bi u zakon bilo uvršteno isticanje zastave Republike Srpske, a ne samo njeno uočavanje kako govori odlazeći ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak – rekao je novinarima Dodik, komentarišući objavu Crnatka da će onome ko uoči zastavu Republike Srpske na slici sa prve sjednice Predsjedništva BiH dati nagradu u iznosu od 1.000 KM.

Dodik tvrdi da je Crnadak godinama uživao u činjenici da sjedi pod dvije zastave – BiH i Federacije BiH (FBiH).

– Tražio sam da zastava FBiH bude uklonjena, što je juče i učinjeno. Smatram to polovičnim rješenjem. Mislim da bi bilo dobro da ova i zastava Republike Srpske poslije budu vraćene u Predsjedništvo BiH i na tome ću da radim – naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, da je Crnadak malo bolje pogledao fotografije i video snimke sa prve redovne sjednice Predsjedništva BiH, onda bi zasigurno uočio zastavu Republike Srpske.

– Pošto je zastava jasno vidljiva na mom reveru, tražim od Crnatka da nagradu od 1.000 KM, umjesto meni, uplati u fond humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima” – rekao je Dodik.

On smatra da je veoma važno da budu istaknuti simboli koji predstavljaju Republiku Srpsku.

– Uradićemo sve da to učinimo sa poslanicima i budućim članovima Savjeta ministara BiH, te svim ljudima koji u ime Republike Srpske tamo budu radili. Sa iznošenjem zastave FBiH napravili smo početni korak kada je riječ o ravnopravnosti, mada nisam zadovoljan svim niti srećan zbog toga – rekao je Dodik.

Atmosfera u Predsjedništvu BiH nije obećavajuća

Milorad Dodik je rekao da u Predsjedništvu BiH atmosfera nije obećavajuća, odnosno da “nema vidljivog entuzijazma da se učini bilo koji korak”.

Dodik je podsjetio da je na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva odbijen njegov prijedlog o izmjeni Poslovnika o radu i isticanju zastave Republike Srpske, kao i smjena određenog broja diplomatskog kadra.

– Prvi put je to urađeno, jer je srpski član Predsjedništva neprikosnoven kada je riječ o imenovanju ambasadora iz srpske nacionalne kvote – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je važno da je Predsjedništvo BiH konstituisano i da je održalo prvu sjednicu.

– Možda će imati još nekoliko, ali atmosfera nije obećavajuća i u tom pogledu ne treba niko ništa posebno da očekuje – rekao je Dodik.

On je ponovio da se njegova kancelarija nalazi u Istočnom Sarajevu i da u zgradu Predsjendištva odlazi kada je neophodno nešto uraditi iz protokolarnih razloga.

– Dođem samo koliko moram u zgradu Predsjedništva. Moja kancelarija je u Istočnom Sarajevu, tu radim i primam stranke – rekao je Dodik.

Neprihvatljivo ulaženje u nadležnosti policije RS

Predsjedavajući Predsjedništva poručio je da je neprihvatljlivo bilo kakvo ulaženje u nadležnost policije Republike Srpske.

Dodik je rekao da podržava da policija Republike Srpske sačuva svoju potpunu autonomiju i nezavisnost kao policijska agencija.

On je istakao da nije upoznat sa zahtjevom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH za potpisivanje sporazuma o korištenju radio-veze između policijskih agencija u BiH.

Iz Direkcije je upućen dopis svim direktorima, komesarima i šefovima policija kojim ih poziva da potpišu sporazum o korištenju radio-veze između policijskih agencija u BiH.

Potpisivanje ovog sporazuma podrazumijeva uvezivanje operativnih centara policija sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela BiH, za šta ona nema nadležnost.

SRNA/Srpskainfo